Kinderboerderijen opnieuw dicht vanwege nieuw geval vogelgriep

Kinderboerderijen in Overijssel houden opnieuw hun deuren gesloten nu er een nieuw geval van vogelgriep bekend is. Vandaag liet de Voedsel- en Warenautoriteit weten dat er vogelgriep is uitgebroken op een pluimveebedrijf in het Zuid-Hollandse Ter Aar.

Het getroffen bedrijf ligt op ongeveer vijftien kilometer afstand van het pluimveebedrijf in Hekendorp waar afgelopen weekend vogelgriep werd geconstateerd. Zover bekend is er geen direct contact geweest tussen de twee bedrijven.

Zeer besmettelijk

Vogelgriep wordt elk jaar wel ergens in Nederland vastgesteld, meestal gaat het om een variant waar dieren niet al te ziek van worden. Maar er bestaat ook een tweede variant die dieren erg ziek maakt en bovendien erg besmettelijk is.

Omdat vogelgriep overdraagbaar is van dier op mens, worden in het tweede geval voorzorgsmaatregelen genomen. In Hekendorp ging het om de zeer besmettelijke variant, onderzoek moet aantonen om welke variant van vogelgriep het in Ter Aar gaat.

Kinderboerderijen uit voorzorg dicht

Zolang die resultaten niet bekend zijn, is er een zogenoemde standstill afgekondigd. Dat betekent dat kinderboerderijen in heel Overijssel gesloten worden voor het publiek. Voorlopig geldt de maatregel tot uiterlijk zondag 23 november 14.00 uur. Uit voorzorg laten de kinderboerderij geen bezoekers op hun terrein.

Ook bijvoorbeeld vogelshows en -tentoonstellingen zijn afgelast vanwege de vogelgriep. De komende dagen stonden meerdere evenementen met vogels gepland, zoals in Zwolle, Genemuiden, Westerhaar, Bathmen, Hengelo, Haaksbergen en Markelo.

Meer over dit onderwerp:
Vogelgriep Kinderboerderij Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren