Nieuws

Nieuw kabinet besluit volgend jaar over Lelystad Airport en laagvliegroutes

Het nieuwe kabinet neemt volgend jaar een besluit over de opening van vakantievliegveld Lelystad Airport, en de laagvliegroute over Zwolle en Lemelerveld.
Het nieuwe kabinet neemt volgend jaar een besluit over de opening van vakantievliegveld Lelystad Airport, en de laagvliegroute over Zwolle en Lemelerveld. © Archief
Het nieuwe kabinet neemt volgend jaar een besluit over de opening van vliegveld Lelystad Airport en de laagvliegroutes, waarvan een staat ingetekend over Zwolle en Lemelerveld. Dat staat in het coalitieakkoord dat vanmiddag is gepresenteerd door partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Het besluit over het poldervliegveld is onderdeel van de 'integrale oplossing' voor Schiphol.
In het coalitieakkoord staat dat er aandacht moet zijn voor 'het verminderen van de negatieve effecten van luchtvaart op mens, milieu en natuur'. Gelet op de 'diverse uitdagingen' voor de luchtvaart (zoals stikstofuitstoot en geluidsoverlast) vraagt dat volgens de partijen om een 'integrale oplossing'. Die moet 'zekerheid en perspectief' bieden voor zowel de hubfunctie van Schiphol, als de omgeving van de luchthaven.
Het kabinet Rutte IV zal hierover in 2022 besluiten, schrijven de partijen, "en hierbij de opening van vliegveld Lelystad betrekken en hierbij ook de laagvliegroutes in ogenschouw nemen."

Link met Schiphol

Eerder werd bekend dat het aantal vluchten op Schiphol mogelijk moet worden beperkt om aan de milieuregels te voldoen. Schiphol stoot teveel stikstof uit. Dat lijkt een tegenvaller voor voorstanders van opening van Lelystad Airport.
Dat vliegveld zou namelijk gebruik moeten maken van de zogeheten stikstofruimte van Schiphol. Gedacht werd dat Schiphol minder stikstof zou uitstoten dan maximaal toegestaan, maar dat blijkt dus helemaal niet het geval.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.