nieuws

Zuidveen geschokt na brand maar opgelucht dat brandweer erger heeft voorkomen

"Het is gewoon heel triest. De buren hebben helemaal niets meer." Dat zegt de buurvrouw van de bewoonster die vanmorgen haar woonboerderij in Zuidveen in vlammen zag opgaan. "Na dertig jaar is alles weg."
Het is kwart over vijf in de ochtend als er tot twee toe wordt aangebeld bij de familie Boxem aan de Burgemeester G.W. Stroïnkweg. De honden blaffen en de man des huizes stapt uit bed om poolshoogte te nemen. Al snel ziet hij dat het mis is en dat meldt hij aan zijn vrouw: "Bij de buren staan blauwe zwaailichten, dus er is wat aan de hand."

"Je hoort de ramen springen"

De Boxems' kleden zich snel aan en gaan naar buiten. "Toen bleek het huis in brand te staan. Een rietgedekte kap. Nou dan weet je het wel. Dat is in een mum van tijd gewoon weg", zegt de buurvrouw.
Ze vond het heel beangstigend om te zien hoe snel het vuur om zich heen greep. "Eerst zie je geen vlammen en opeens zijn ze er wel. Je hoort de ramen springen. De vlammen vlogen er echt aan alle kanten uit."

Huis van Boxem's gespaard

Buurvrouw Boxem ziet hoe stukken brandend riet de lucht worden ingeblazen. "Die kwamen achter bij ons in het land terecht en bij ons op het dak. Vuurballen. Echt doodeng." De buurvrouw en haar man zoeken met hun vijf honden een veilig plekje op en zien dat de brandweer hun woning kan sparen door het nat te houden.
Er is blijdschap dat het snelle optreden van de brandweer erger heeft kunnen voorkomen. De huizen aan de Burgemeester G.W. Stroïnkweg staan dicht naast elkaar. Maar er is ook verdriet over de verwoesting van de woonboerderij. "Dit is echt diep triest. Geen foto's, niets is er meer. Alle herinneringen zijn weg."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.