Vogelgriep in Kamperveen geconstateerd, derde geval in Nederland

In Kamperveen is de vogelgriep uitgebroken. Een vermeerderingsbedrijf aan de Leidijk in Kamperveen is afgezet met linten. Het bedrijf met 10.000 kippen wordt zo snel mogelijk geruimd.

Het ministerie van Economische Zaken heeft de uitbraak bevestigd. Het gaat bij deze besmetting om een H5-variant van de vogelgriep. Welk type het precies is moet uit verder onderzoek blijken. Sinds donderdag ging al een gerucht over een mogelijke uitbraak van vogelgriep in Kamperveen. Het gaat na Ter Aar en Hekendorp om het derde bedrijf in Nederland waar vogelgriep is uitgebroken. Net als in Hekendorp gaat het ook in Ter Aar om de gevaarlijke variant H5N8.

Rond het bedrijf in Kamperveen wordt een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen 34 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Ook wordt onderzocht welke contacten er zijn geweest met het bedrijf. Voorzitter Gert-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders spreekt van een rampscenario. De angst in de pluimveesector is groot.

Meer over dit onderwerp:
vogelgriep Kamperveen Nieuws Dierennieuws
Deel dit artikel:

Reageren