Nieuws

Zwolse studenten leren om boosterprik 'gentle' te zetten

Zorgmedewerkers krijgen versneld de boosterprik, die wordt onder meer gegeven door zorgstudenten in Zwolle. Het prikken gebeurt bij een tijdelijke priklocaties in Zwolle waar alleen zorgpersoneel op afspraak de boosterprik kan krijgen.
De onderwijsinstellingen van de studenten zijn verbonden aan de Zwolse8. Dat is een samenwerkingsverband tussen acht mbo- en hbo-instellingen. Een arts van de GGD begeleidt de studenten.
"Het is een manier om optimaal op te schalen en zorgmedewerkers eerder dan gepland de boosterprik te geven", zegt Jan Ernst van Driel, directeur van het Deltion College. "Daarnaast is het voor de studenten ook leerzaam, een zeer waardevolle praktijkervaring. Ze leren hoe het is om te werken in een crisis."

Gentle prikken

De GGD gaat de studenten inzetten bij de grote boostercampagne die van start is gegaan. Het prikken op zich is niet zo moeilijk, zegt een GGD arts Irma van Straaten. Ze kijkt mee bij het prikken en geeft de leerlingen aanwijzingen.
Lees meer:
"Het gaat er vooral om dat ze 'gentle' leren prikken" is haar motto. Dat is volgens haar prikken op een manier, zodat de gene die het vaccin heeft gekregen zegt "dat viel mee".

Maximum capaciteit

GGD IJsselland zet alle zeilen bij om een maximum capaciteit van 50.000 prikken in week te halen. Er zijn daarvoor al vijfhonderd extra mensen aangetrokken.
De versnelde boosterprik is voor alle zorgmedewerkers van 18 jaar en ouder die direct contact hebben met hun patiënten. Wel geldt dat het laatste basis-vaccin minstens zes maanden geleden geven moet zijn. Als een zorgmedewerker besmet is geweest met het corona-virus, moet er zes maanden zitten tussen de besmetting en de boosterprik.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.