nieuws

Nog twee weken tot aftrap inzamelactie Samen voor de Voedselbank bij regionale omroepen

Samen voor de Voedselbank
Samen voor de Voedselbank
Het aftellen is begonnen, nog maar twee weken en dan gaat de landelijke inzamelactie Samen voor de Voedselbank van start. Van 8 december tot en met 19 december gaan alle regionale omroepen in Nederland zoveel mogelijk lang houdbare levensmiddelen inzamelen voor de Voedselbank. Bij alle regionale omroepen is de actie te volgen op radio, tv en website. De voorbereidingen zijn in volle gang en het wordt een groot succes.
De regionale omroepen in Nederland zijn erg blij met hoe de actie wordt ontvangen en de betrokkenheid die vanuit de samenleving getoond wordt. Deze actie is niet zomaar opgezet. Tot op de dag van vandaag leven 1,3 miljoen mensen in armoede. In totaal zijn dat ruim 664.000 huishoudens, waarin ruim 375.000 minderjarige kinderen opgroeien. Tienduizenden kinderen zitten dagelijks met honger in de klas. Dat is één op de negen kinderen!

Een kleine greep uit de verschillenden plannen:
L1 gaat met een bestickerde vrachtwagen en radiokaravaan de provincie in om levensmiddelen in te zamelen en live radio uitzendingen te maken. Er wordt samengewerkt met scholen, kerken, verenigingen en bedrijven om zoveel mogelijk levensmiddelen in te zamelen.
Omroep Brabant zal de hele week met ‘Samen voor de Voedselbank on Tour’ onder begeleiding van een vrachtwagen van het Facilitair Bedrijf Defensie door de provincie rijden om producten op te halen. Tijdens de actieweek kunnen luisteraars een plaatje aanvragen in ruil voor een donatie.
Omrop Fryslân werkt met 70 supermarkten die hun hulp aanbieden bij het inzamelen. Er komt een Fries Voedselbanklied. De première van het lied en de clip is op 5 december. Tijdens de slotuitzending gaan zij het live uitvoeren.
Omroep Gelderland werkt met 51 inzamelpunten. Mooi is de diversiteit hierin; supermarkten, gemeenten, voetbalclubs NEC en De Graafschap, maar ook ziekenhuizen die hun bijdrage leveren aan deze mooie actie. Tijdens Het Grote Omroep Gelderland Kerstconcert op 8 december nemen alle 800 bezoekers donaties mee.
Omroep West werkt met 40 inzamelpunten, waarvan de meeste supermarkten. Tijdens de slotuitzending op 19 december worden er ruim 4000 Nieuwjaarspakketten samengesteld met hulp van bedrijven, scholen, inwoners uit de regio en vrijwilligers. De 3J’s, LA the Voices, Karin Bloemen en René Froger steunen de actie Samen voor de Voedselbank en komen tijdens de slotuitzending optreden. ADO Den Haag daagt iedereen uit om twee minuten de bal hoog te houden en als dit niet lukt moeten ze levensmiddelen doneren.
Omroep Zeeland houdt met de Omroep Zeeland bus en de ‘Voedselbank’ een inzameltour en gaat door heel de provincie rijden om goederen op te halen.
RTV Drenthe zamelt bij 70 supermarkten in de provincie goederen in voor de doelgroep en doet daar dagelijks op radio en tv tijdens de grote inzameltour verslag van. Daarnaast gaat een verslaggever een week lang samen met zijn gezin leven als cliënt van de Voedselbank. Met hulp van het leger worden alle goederen bij de voedselbanken bezorgd.
RTV NH volgt een gezin dat moet rondkomen van de Voedselbank met verslag hiervan op radio, tv en website. Tijdens de actieweken wordt er dagelijks gekookt op de radio met iemand die gewend is met een klein budget een maaltijd te maken.
RTV Noord is dagelijks met radio-uitzendingen live bij de acties die Groningers organiseren. Verder is er een budgetcoach op de radio voor tips en advies, gaat een verslaggever een week lang volgens de maatstaven van de Voedselbank leven en bouwen Groningers online hun eigen Voedselbank. Vorig jaar organiseerde RTV Noord al een succesvolle inzamelactie voor de Voedselbank waarmee een half miljoen euro aan levensmiddelen werd ingezameld.
RTV Oost gaat met de indrukwekkende Samen voor de Voedselbanktruck de gedoneerde levensmiddelen van alle inzamelpunten naar het centrale depot in Holten vervoeren. In het depot hangt een camera zodat men mee kan kijken hoe de voorraad alsmaar groter wordt.
RTV Rijnmond gaat in overleg met de stichting Voedselbanken Nederland Regio Rotterdam geld inzamelen. Deze overkoepelende stichting zorgt voor de pakketten in Rotterdam en levert de levensmiddelen aan alle kleine verdeelpunten in heel Rijnmond. De exploitatiekosten zijn torenhoog. Met deze bijdrage bieden zij de Voedselbank een steuntje in de rug.
RTV Utrecht gaat met een omgebouwde SRV wagen langs grote bedrijven, wijken en drukbezochte marktpleinen om levensmiddelen in te zamelen. Daarnaast roepen zij kijkers, luisteraars en webbezoekers op om direct bij een Voedselbank in de buurt levensmiddelen te doneren.
Ook een bijdrage leveren aan de actie Samen voor de Voedselbank? Ga dan naar www.rtvoost.nl/voedselbank.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.