Nanotechnologiebedrijf Medimate uit Enschede failliet

Het Enschedese Medimate is failliet. Het bedrijf is een spin-off van de Universiteit Twente. Enkele jaren geleden investeerden Achmea en De Friesland zorgverzekeraars in het bedrijf, omdat ze ongekende mogelijkheden zagen. Maar ondanks die steun lukte het Medimate niet om winstgevend te worden.

De curator heeft gisteren het faillissement aangevraagd; de zorgverzekeraars en andere financiers wilden niet meer geld in het bedrijf steken.

Spin-offs van MESAplus
Medimate is één van de eerste en bekendste spin-offs van het MESAplus instituut van de Universiteit Twente. De nanotechnologie gebruikte het bedrijf om zogeheten 'labs-on-a-chip' te maken. Eigenlijk was het een minuscuul laboratorium, dat het bijvoorbeeld mogelijk maakte voor manisch-depressieve patiënten om thuis hun bloed te testen en aan de hand daarvan hun medicatie in te stellen. Later kwam er ook voor nier- en hartpatiënten een thuistest op de markt.


De zorgverzekeraars gingen ervan uit dat de techniek enorm besparend zou zijn, omdat patiënten niet meer zo vaak naar het ziekenhuis hoefden. Ook vanuit regionale innovatiefondsen werd er de afgelopen jaren veel geld gestoken in de ontwikkeling van het bedrijf. Of het tot een doorstart komt, weet de curator nog niet. De komende weken worden de mogelijkheden hiervoor onderzocht. Er wordt dan ook verder gekeken naar de oorzaken van het faillissement.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
failliet Enschede faillissement Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren