nieuws

Waterschap Reest en Wieden waarschuwt voor illegale melklozingen door vogelgriep

Waterschap waarschuwt voor illegale melklozingen bij gemengde bedrijven
Waterschap waarschuwt voor illegale melklozingen bij gemengde bedrijven
Waterschap Reest en Wieden waarschuwt voor illegale lozingen van melk bij gemengde bedrijven met pluimvee. Door het vervoersverbod na het uitbreken van de vogelgriep mag bij deze bedrijven geen melk opgehaald worden.
Melkveehouders mogen de melk niet langer dan drie dagen opslaan. Als de melk niet opgehaald kan worden moet het geloosd worden in de mestput.

Melk lozen verboden

Volgens het waterschap is het in het verleden gebeurd dat boeren bij calamiteiten de melk in het riool of in de sloot loosden. Dat is verboden. "Melk lozen op het oppervlaktewater betekent vissterfte en kan ook betekenen dat verdere verspreiding van het virus via het oppervlaktewater niet is uit te sluiten", zegt bestuurder Karst Spijkervet van waterschap Reest en Wieden.
LTO Noord bevestigt dat melk lozen verboden is. "Melkveehouders verdienen hun brood met de melk. Wij snappen dat het pijn doet om de melk weg te laten lopen. Maar gelukkig snappen onze boeren ook dat de gevolgen van het verspreiden van het vogelgriepvirus uiteindelijk duurder is", zegt perswoordvoerder Netty Wakker van LTO Noord. 

Gevolgen niet in te schatten

Op dit moment zijn de gevolgen voor de melkveehouders nog niet in te schatten. "Als dit langer gaat duren hoop ik dat LTO afspraken kan maken zodat er toch melk bij bedrijven opgehaald kan worden. De ontwikkelingen van vandaag vragen om een andere aanpak. Dat plan moet nog ontwikkeld worden", licht Wakker toe.
LTO Noord heeft vanwege het uitbreken van het vogelgriepvirus alle bijeenkomsten afgelast zolang de zogenoemde standstill van kracht is. Tijdens deze maatregel moeten ook kinderboerderijen hun deuren gesloten houden en gaan vogelshows en -tentoonstellingen niet door.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.