Zwolse tekenaar Evenboer is Evert Kwok en laat dagelijks duizenden mensen lachen

Iedereen heeft ze weleens voorbij zien komen op sociale media; de gortdroge strips 'Evert Kwok'. Of het nou gaat over Fret Sheeran, bananen en Waddenelanden, de nadruk ligt altijd op de humor. De Zwolse tekenaar Tjarko Evenboer maakt Evert Kwok samen met Eelke de Blouw.

Tjarko bedenkt met enige regelmaat grapjes en ook tekent hij alle strips vanaf zijn zolderkamertje. Zijn compagnon Eelke bedenkt ook grapjes en doet de zakelijke kant.

Sensor

De heren brengen regelmatig een nieuw album uit met cartoons: ''Iedere keer denken we dat de grappen op zijn. Toch blijft er iedere keer nieuw materiaal komen'', zegt Tjarko. De tekenaar heeft tijdens het dagelijkse leven een sensor aanstaan, om grapjes op te snorren.

Grappen over corona

''Je moet ook grappen kunnen maken over minder leuke dingen, zoals ook over de coronacrisis.'' Volgens Tjarko is de behoefte om keihard te lachen dit jaar alleen nog maar meer gegroeid.

Hoe het begon?

Het begon allemaal met studieontwijkend gedrag. Tjarko en Eelke waren huisgenoten tijdens hun studie. In 2002 begonnen ze met het tekenen van cartoons. In 2003 werd de cartoon omdoopt tot Evert Kwok. Drie jaar later verscheen het eerste stripalbum.

Inmiddels zijn er acht albums van het duo verschenen en hebben ze honderdduizenden fans op sociale media. De cartoons waren tevens te zien in het Algemeen Dagblad, schoolboeken en CITO eindexamens.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
ZWOLLE KUNST CULTUUR
Deel dit artikel: