Nieuws

Voorbereiding noodopvang op vliegveld Enschede gestart, volgende week twee informatiebijeenkomsten

Voorbereiding noodopvang asielzoekers gestart
Voorbereiding noodopvang asielzoekers gestart © RTV Oost
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie (VTE) hebben een principeakkoord gesloten over de noodopvang van asielzoekers in Hangar 18 op het vliegveld. Met dat akkoord op zak, kan de voorbereiding voor de opvang van maximaal 500 asielzoekers op het terrein nu ook echt van start gaan.
De gemeente Enschede, COA, de VTE en de veiligheidsregio Twente zijn aan tafel gaan zitten om te inventariseren wat er nodig is en wie wat doet. Het zogenoemde inventariserend overleg heeft alvast opgeleverd dat volgende week twee informatiebijeenkomsten worden belegd. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor direct omwonenden.

Half jaar

Het is de bedoeling dat de noodopvang vanaf begin januari beschikbaar is voor de opvang van maximaal 500 mensen. Eind juni 2022 wordt de locatie in Enschede gesloten, zodat de eigenaar (VTE) het terrein en de gebouwen weer beschikbaar heeft voor andere activiteiten.
De aanwijzing door staatssecretaris Broekers-Knol om maximaal 500 asielzoekers op te vangen op het vliegveldterrein kwam de afgelopen week als een volslagen verrassing voor het bestuur en de inwoners van Enschede. In de lokale politiek waren aanvankelijk boze en gefrustreerde reacties .
In een spoeddebat uitte de Enschedese politiek kritiek op de Haagse werkwijze, maar werd ook duidelijk dat veel raadsfracties de verplichting voelen om noodopvang te verlenen:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.