nieuws

Pluimveehouder Kamperveen blijft achter met vragen en lege stal

"Waarom?". Twee dagen na de ruiming van zijn bedrijf met tienduizend kippen blijft pluimveehouder Folmer Kamminga uit Kamperveen zitten met veel vragen. Hoe is het virus op zijn bedrijf gekomen? En wanneer kan hij de draad weer oppakken?Â
Afgelopen donderdagnacht werd formeel vastgesteld dat er op zijn bedrijf vogelgriepvirus heerste. Kamminga had zelf de autoriteiten gewaarschuwd nadat hij zestien dode kippen had aangetroffen. Tijdens de ruiming, afgelopen vrijdag, voelde hij zich machteloos. "Ze zeggen wel dat je baas op je eigen erf bent, maar zo voelde dat niet." Het vergassen van de kippen heeft grote indruk gemaakt. "Je hebt toch een bepaalde binding met de kippen."

Verklikkerkippen

Ook al is de schuur ontsmet, Kamminga mag niet gelijk nieuwe kippen aanschaffen. Eerst moet door middel van verklikkerkippen aangetoond worden dat zijn bedrijf virusvrij is. Het kan nog wel vier maanden duren voordat Kamminga zijn bedrijf weer voort kan zetten. De steunbetuigingen die hij krijgt, helpen hem, maar nemen het negatieve gevoel niet weg. "Je hebt goede momenten, maar ik heb ook vaak een brok in m'n keel."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.