nieuws

Vervoersverbod opgeheven; Nederland opgedeeld in regio's

Vervoersverbod opgeheven
Vervoersverbod opgeheven
Het landelijke vervoersverbod voor de pluimveesector is opgeheven. In plaats daarvan is Nederland ingedeeld in vier regio's, waartussen de contacten tot een minimum worden beperkt. Overijssel is met de Noordelijke provincies, Flevoland en de Achterhoek ingedeeld in één regio.
Met deze nieuwe regionale aanpak wil staatssecretaris Dijksma de vogelgriep bestrijden. De afgekondigde toezichtzones van 10 kilometer rondom de besmette bedrijven in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen blijven bestaan. Daar blijft een vervoersverbod van kracht. Alle maatregelen zijn erop gericht om te voorkomen dat vogelgriep zich kan verspreiden en blijven naar verwachting 21 dagen in stand.

Gebieden met veel pluimvee in andere regio's ondergebracht

De regio’s zijn zo over Nederland verdeeld dat de Gelderse Vallei en De Peel elk in een andere regio vallen. De Gelderse vallei en De Peel zijn de twee gebieden met het meeste pluimvee. Ook zijn deze gebieden in andere regio's ondergebracht dan Kamperveen, Ter Aar en Hekendorp. 

Geen gecombineerde ritten pluimveebedrijven

Ook de nieuwe maatregelen blijven er op gericht om het aantal contacten tussen pluimvee en gemengde bedrijven zo veel mogelijk te beperken. Bij noodzakelijke transporten mag slechts één pluimveebedrijf worden bezocht, waarna de transportwagens gereinigd en ontsmet moeten worden. Het verplaatsen van pluimveemest blijft verboden. Ook mag er geen nieuw pluimvee worden aangevoerd naar de bedrijven.  Het exportvervoer van eendagskuikens van schone bedrijven buiten de 10 kilometerzones is onder strenge voorwaarden wel toegestaan.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.