nieuws

Eieren stapelen zich op, pluimveehouders bij Kamperveen wachten in spanning af

Pluimveehouders in de buurt van Kamperveen wachten in spanning af wat er met hun bedrijf gaat gebeuren. Sinds vorige week vogelgriep is geconstateerd bij twee bedrijven in de buurt, gelden er strenge regels. Binnen een straal van tien kilometer rond de besmette bedrijven zijn 32 andere pluimveehouders gescreend, vandaag worden waarschijnlijk de resultaten bekend.
Voor Gert van den Heuvel is het afwachten. Zijn bedrijf ligt in de polder Mastenbroek en zit op slot sinds er vogelgriep is geconstateerd bij de twee bedrijven in Kamperveen. Dat betekent dat er bijvoorbeeld geen kippen of eieren vervoerd mogen worden.

In onzekerheid

Bij het bedrijf van Van den Heuvel loopt het aantal eieren flink op. Per dag komen er ongeveer 45.000 eieren bij. Dat zijn er ruim 300.000 in de week. Verpakkingsmateriaal heeft Van den Heuvel nog genoeg, maar er is inmiddels wel een tekort aan pallets en palletmateriaal aan het ontstaan.
Ondertussen zit Van den Heuvel nog in onzekerheid. Er zijn nog geen resultaten bekendgemaakt van de screening die het ministerie uitvoerde. "We weten nog niet waar we aan toe zijn. Het zou eerst zaterdagmiddag zijn, toen zondagmiddag, daarna zondagavond."

Hopen op ontheffing

Van den Heuvel hoopt een ontheffing te krijgen zodat hij in elk geval de eieren weg kan brengen. "Dat gaat niet naar de boer, maar naar de consument. Ik zie het probleem niet. We kunnen ze gewoon naar de winkels brengen, wij doen zelf toch ook gewoon boodschappen."
De uitbraak van vogelgriep in de regio houdt de gemoederen flink bezig. Er zit een flink aantal pluimveebedrijven bij Kamperveen en het is onduidelijk wat de financiële gevolgen zijn van de huidige crisis. Van den Heuvel: "Het gaat heel slecht met de pluimveesector. Dit kunnen de meesten er niet bij hebben."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.