nieuws
Jagers in Dalfsen laten aangeschoten haas aan lot over, lange lijdensweg volgt
Faunabescherming reageert
Een groep jagers heeft in Dalfsen tijdens de jacht een haas ernstig mishandeld. Dat meldt de Faunabescherming op de website. Het dier werd aangeschoten en moest een lijdensweg ondergaan die zeker langer dan 20 minuten geduurd heeft. Faunabescherming zou wel willen optreden tegen dit soort jagers, maar kan niks doen.
Op de site staat een melding uit Dalfsen. De naam van de melder blijft anoniem, maar is bij de Faunabescherming bekend, zegt secretaris De Jong van de stichting, die de belangen behartigt van wilde, levende dieren.
Uit de melding is op te maken dat een groep van zo'n vijf jagers een haas in de richting van een jager dreef die aan de kant van een weg tegen een boom stond. Toen de haas die jager zag staan, rende het dier een andere kant uit, recht op een jager af die in zijn auto zat te wachten.
Jacht met auto
Deze jager gaf gas en reed hard richting de haas. Om niet overreden te worden, rende de haas terug in de richting van de eerste jager. Toen het dier op ongeveer drie meter was genaderd, schoot de jager. Volgens de melder was het een slecht schot want de haas leefde nog, maar was aan de achterzijde verlamd geraakt.
Het dier probeerde met behulp van zijn voorpootjes weg te kruipen, zijn achterlijf achter zich aanslepend. In plaats van het genadeschot te geven, keken de jagers toe.
Zeker meer getuigen
Volgens de melder duurde dit zeker 20 minuten. Toen kon hij het niet langer aanzien. De haas probeerde op dat moment nog steeds weg te kruipen. Omdat het voorval plaatsvond langs een vrij drukke weg met een fietspad, twijfelt de anonieme melder er niet aan dat anderen ook getuige zijn geweest van de mishandeling.
Secretaris De Jong van de Faunabescherming is geschokt door het verhaal uit Dalfsen, maar geeft ook aan dat misstanden vaker voorkomen. "Om er aandacht voor te vragen, plaatsen wij dit soort verhalen op onze site."
De naam van de anonieme melder is bekend bij De Jong. "Maar die wil absoluut niet bekend worden", zegt ze.
Misstanden filmen
Reden om aan het relaas te twijfelen heeft ze niet. "Het is zo'n gedetailleerd verhaal. Dat verzin je niet." De Faunabescherming kan overigens niets doen. "Dan zouden we meerdere getuigen moeten hebben, maar die zijn er nog niet. Maar het zou natuurlijk het beste zijn als dit soort misstanden op video worden opgenomen."
Lees meer: