Nieuws

Gemeente Wierden niet blij met Almelose plannen voor XL Businesspark 2

Gemeente Almelo wil flinke lap grond kopen bij Businesspark XL 2
Gemeente Almelo wil flinke lap grond kopen bij Businesspark XL 2 © RTV Oost
Gemeente Wierden is niet blij met de 'kanaalstap' die de gemeente Almelo wil maken om XL Businesspark 2 te realiseren. De gemeente heeft de wet Voorkeurswet Gemeenten ingezet om als eerste aanspraak te hebben op een zoekgebied van zo'n 140 hectare, vlakbij de Wierdense grens.
“Het staat ze natuurlijk vrij om met hun grondgebied te doen wat ze willen”, aldus wethouder Richard Kortenhoeven. “Maar bewoners in onze gemeenten voelen zich overvallen.”
De zogeheten 'kanaalsprong' die de gemeente Almelo wil doen houdt in dat aan de Wierdense kant van het Twentekanaal gezocht wordt naar de beste plek voor het Businesspark 2, dat aan de zuidkant tegen de Doorbraak komt te liggen.
"Het zoekgebied ligt heel dicht tegen onze gemeentegrens, zeker dicht tegen Ypelo aan." De bewoners van het buurtschap voelen zich overvallen door de plannen. "Hun uitzicht gaat drastisch veranderen", aldus Kortenhoeve.

Uitbreiding richting Wierden

Uit onderzoek van de provincie blijkt dat uitbreiding van XL Businesspark nodig is, om in de toekomst bedrijven die veel ruimte nodig hebben te kunnen voorzien in die wens. “Het huidige XL Park lijkt nog half leeg, maar alle percelen zijn ondertussen toegewezen aan bedrijven”, liet Almelose wethouder Arjen Maathuis eerder weten.
“Wij vragen ons af hoe actueel dat onderzoek nog is”, aldus Kortenhoeven. “Zeker in de grootte die ze nu voor ogen hebben.” Het gaat om een gebied van zo'n 140 hectare aan de andere kant van de Twentekanaal.

Gebrekkige communicatie

Vooral het gebrek aan communicatie stuit de wethouder tegen de borst. “Juist bij dit soort projecten is het netjes als je je buurgemeente op de hoogte houdt. Het gaat om nogal drastische landschapsveranderingen."
Toch is het nog alles behalve zeker dat het plan op korte termijn wordt uitgevoerd, omdat de gemeente de grond nog niet definitief gekocht heeft. Ook moet de provincie nog naar het plan kijken. “Het is een Twents initiatief, dus helemaal alleen kan Almelo dit niet.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.