Nieuws

Keolis kondigt grote reparatie aan: alle 'probleembussen' worden opnieuw opgeleverd

Keolis kondigt grote reparatie aan: alle 'probleembussen' worden opnieuw opgeleverd
Keolis kondigt grote reparatie aan: alle 'probleembussen' worden opnieuw opgeleverd © RTV Oost
Alle nieuwe bussen van Keolis worden nagekeken en aangepast, zegt de directeur in een interne mail. De operatie moet een einde maken aan de waslijst aan problemen waar de bussen mee kampen. De leverancier, het Chinese BYD, heeft 'zwart op wit een aantal beloftes gedaan', zegt de directeur van Keolis nu.
Keolis rijdt sinds december vorig jaar met 250 elektrische bussen uit China. Al snel kwamen er problemen aan het licht: bussen vielen uit, accu's waren opeens leeg en de verwarming haperde, waardoor chauffeurs soms met sjaals en dikke winterjassen achter het stuur zaten.

Twee voorbeeldbussen

Daar moet nu een einde aankomen. In januari levert BYD twee bussen op die Keolis mag beoordelen. Bij groen licht worden alle bestaande bussen daarop aangepast en opnieuw opgeleverd. Dit gebeurt op een 'speciale locatie' in Zwolle, zegt de vervoerder.
Keolis zegt dat BYD ook veranderingen doorvoert in de organisatie. Er komen extra monteurs, een accountmanager en de voorraad van reservemateriaal wordt aangevuld.

Reparatiestraat

In februari was een soortgelijke actie om de bussen te repareren in de 'verbeterstraat'. Het loste de problemen niet op: de verwarming werkt nog steeds niet goed, net als stuurkolommen die loszitten en deuren die niet goed sluiten. Het ziekteverzuim bij de vervoerder is inmiddels torenhoog: op sommige vestigingen zit een kwart van de chauffeurs ziek thuis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.