Bestuur VVD Overijssel stapt op na onrust over voorzitterschap Oplaat

Het gehele bestuur van de VVD Overijssel is vannacht opgestapt, nadat tijdens een bijeenkomst in Holten onrust was ontstaan over het voorzitterschap van Gert-Jan Oplaat.

Dat gebeurde in een partijbijeenkomst in het Bonte Paard in Holten, nadat de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen was vastgesteld. "Die lijst was rond half twee klaar", zegt Oplaat. "Daarna stond er nog één onderwerp op de agenda. De herverkiezing van de voorzitter, dat ben ik."

Oplaat was herkiesbaar en er waren geen tegenkandidaten. De verwachting was dat de herverkiezing geen probleem zou zijn, maar het liep anders. "Er stond een aantal mensen op in de zaal, die ik nog nooit eerder had gezien op een vergadering. Die vonden dat de procedure niet goed was gevoerd. Ik had twee maanden van tevoren moeten melden dat ik herverkiesbaar was en niet één maand, zoals ik heb gedaan."

In het Bonte Paard ontstond een discussie tussen, zoals Oplaat ze noemt "de preciezen en de rekkelijken". De gemoederen in de zaal raakten verhit en Oplaat trok zijn eigen conclusie: "Ik wil geen speelbal zijn. Ik heb de vergadering geschorst, het bestuur meegenomen en gezegd dat ik ging aftreden. Zij waren direct solidair."

De partij zit nu zonder bestuur. Dat hoeft volgens Oplaat de komende verkiezingen voor Provinciale Staten niet in de weg te zitten. "De kandidatenlijst staat vast. Daar staan goede mensen op. De partij is ook niet onderling verdeeld of stuurloos", besluit Oplaat.

Fractievoorzitter Monique van Haaf van de VVD Overijssel bevestigt dat de verkiezingscampagne niet wordt gehinderd door het opstappen van het bestuur. De campagne was al vastgesteld. "Maar dit is slecht wel slecht voor de partij", besluit de opgestapte voorzitter Oplaat.

Bekijk ook het dossier 'Verkiezingen Provinciale Staten 2015'.

Deel dit artikel:

Reageren