Veel telefoontjes over gevolgen vogelgriep bij callcenter LTO Noord in Zwolle

Bij het informatiecentrum van LTO Noord in Zwolle komen dagelijks tientallen telefoontjes binnen met vragen over de vogelgriepmaatregelen. "Gisteren waren het er zelfs 140", zegt woordvoerster Overmars.

De vragen gaan met name over het tekort aan slachtcapaciteit in Noord Oost-Nederland. "Veel bedrijven in onze regio brengen hun slachtkuikens vaak naar Noord-Holland, maar dat mag nu niet. Nederland is onderverdeeld in vier  regio's en daartussen mag nu vrijwel niet gehandeld worden met zaken die betrekking hebben op de pluimveehouderij."

In overleg met het ministerie van Economische Zaken wordt nu bekeken of er mogelijk een 'corridor' door Nederland kan komen om dit soort handel toch door te laten gaan. "Veel bedrijven lijden enorme verliezen, soms honderd duizenden euro's." Het vervoer naar slachterijen net over de grens in Duitsland of België is ook een optie, maar die landen staan vanwege het besmettingsgevaar en de eigen economische belangen niet te springen om de Nederlandse bedrijven te helpen.

Meer over dit onderwerp:
LTO Noord vogelgriep Zwolle IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren