nieuws

Ondernemers Dedemsvaart en Staphorst voor rechter na bezoeken oplichter Albergen

Rechtbank Almelo
Rechtbank Almelo
Twee ondernemers uit Dedemsvaart en Staphorst stonden vandaag voor de rechter in Almelo, omdat ze eind april binnengedrongen zouden zijn in het huis van een van oplichtingen verdachte man uit Albergen. De ondernemer uit Dedemsvaart nam daar volgens de officier van justitie met geweld enkele computers mee. Tegen de man werd een half jaar gevangenisstraf - waarvan de helft voorwaardelijk - geëist terwijl de ondernemer uit Staphorst een werkstraf van tachtig uur tegen zich hoorde eisen.
Afgelopen voorjaar deden zeker negen ondernemers uit Overijssel aangifte tegen de man uit Albergen. Die zou in februari en maart van dit jaar bij deze bedrijven iPhones, iPads en andere computerapparatuur besteld hebben. De goederen zouden zijn opgehaald, maar betaling bleef achterwege. De ondernemers zouden door de man uit Albergen voor een kleine 50.000 euro zijn gedupeerd.

Een bezoek om te kijken of er iets te regelen was

De ondernemers uit Dedemsvaart en Staphorst waren ook door de Albergenaar gedupeerd. Na overleg besloten ze naar de woning van de man te gaan om te kijken of er iets te regelen was. Toen ze op 23 april bij de man aan de deur stonden, bleek deze niet thuis te zijn. Alleen de zoon en dochter waren thuis. De eigenaar van de computerwinkel in Dedemsvaart zou vervolgens de woning zijn binnen gedrongen en daar daar een aantal computers meegenomen hebben.
Volgens de officier van justitie heeft de ondernemer daarbij geweld gebruikt tegen de dochter; het 16-jarige meisje zegt dat ze in haar gezicht is geslagen. De ondernemer gaf voor de rechtbank toe dat hij een aantal computers uit de woonkamer meenam, maar ontkende dat hij geweld gebruikte. Een van de computers zou de man een dag later vernield hebben, waarna hij het apparaat terugstuurde. De ondernemer uit Staphorst zegt dat hij alleen één stap over de drempel zette om te kijken wat zijn collega deed en toen in de auto ging zitten. Beiden ontkennen dat ze vooraf het plan hadden om de spullen weg te halen.

Werkstraf voor bemoeilijken politieonderzoek

Nadat de twee ondernemers door de politie werden aangehouden, belde de echtgenote van de man uit Dedemsvaart met een werknemer en vroeg hem de spullen weg te halen uit het bedrijf. De man deed dat en verstopte de spullen in een container thuis. Hij werd korte tijd later aangehouden. Tegen hem eiste de officier van justitie een werkstraf van tachtig uur wegens het bemoeilijken van het politieonderzoek.
De man uit Albergen werd een aantal dagen na het gebeuren aangehouden voor oplichtingen van computer- en telefoonwinkels. Hij werd op 2 mei ontslagen uit zijn voorarrest. In september veroordeelde het gerechtshof in Arnhem de man tot tien maanden onvoorwaardelijke celstraf. De man deed zich in 2010 voor als een hypotheekadviseur en haalde een echtpaar uit Almelo over om de overwaarde van hun woning contant op te nemen. Dat geld, 70.000 euro, stopte hij vervolgens in eigen zak. Tijdens het hoger beroep bleek dat de Albergenaar een schuld van twee miljoen euro zou hebben.
De rechtbank in Almelo doet over twee weken uitspraak in de zaak tegen de ondernemers. Of de Albergenaar nog vervolgd gaat worden wegens de oplichtingen van computer- en telefoonwinkels, is volgens de officier van justitie nog niet bekend.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.