nieuws

Ambulancezorg Euregio verbetert, Nederlandse ambulances naar Duitse ziekenhuizen

Wie na 1 juli in de gemeente Dinkelland wordt getroffen door een herseninfarct, wordt naar alle waarschijnlijkheid naar het ziekenhuis in Nordhorn gebracht en niet naar Enschede.
Het lijkt zo vanzelfsprekend. Wie getroffen wordt door een beroerte moet zo snel mogelijk worden vervoerd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, maar dat was dus niet altijd zo. Vanuit Denekamp reed een ambulance bijvoorbeeld naar Enschede, terwijl het ziekenhuis in het Duitse Nordhorn veel dichterbij is.

Afspraken vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli wordt dat dus anders, want de zorgverzekeraars en ziekenhuizen in de grensstreek hebben hierover afspraken gemaakt. Woensdag werd een convenant ondertekend zodat het volgens de wet mag en om te zorgen dat de rit naar Duitsland door de zorgverzekeraar betaald wordt.
Cees Schenkeveld van Bureau Acute Zorg is blij dat het eindelijk rond is. Het heeft namelijk jaren geduurd voordat de ondertekening een feit was. Terwijl bij een beroerte elke minuut telt. Paul Brouwers is neuroloog in ziekenhuis MST in Enschede: "Er is onderzoek gedaan en dan blijkt dat je per minuut twee miljoen zenuwcellen na een herseninfarct kwijt raakt. Een ambulance is vanuit Denekamp 15 minuten eerder in Nordhorn dan in Enschede. Reken maar uit hoeveel zenuwcellen daardoor behouden kunnen blijven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.