nieuws
Scholen Twente sturen brandbrief aan minister over verplicht aannemen invalkrachten
interview over brandbrief aan minister
De gezamenlijke Twentse scholen in het basisonderwijs hebben een brandbrief gestuurd naar minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De scholen zijn bang dat ze leerlingen naar huis moeten sturen als een leraar ziek is. Invalkrachten worden in de nieuwe plannen van de minister te duur.
Normaal gesproken vervangt een invalkracht de zieke leraar, maar in de nieuwe plannen mag dat maximaal vier keer per jaar. Daarna moet een vaste aanstelling worden aangeboden. Een andere optie is om de invalkrachten via een uitzendbureau in te huren, maar dat is een stuk duurder.
De plannen van minister Asscher worden opgenomen in de Wet Werk en Zekerheid. De wet treedt per 1 augustus 2015 in werking. De brandbrief is verstuurd door Convent Po, de overkoepelde stichting van 117 scholen in Twente en de Achterhoek.
De brandbrief
Beste ouder(s)/verzorger(s),
Vanaf volgend schooljaar gaan er in Nederland andere regels gelden voor mensen met tijdelijke contracten. Deze regels zullen ook van toepassing zijn op scholen. Indien de minister van sociale zaken zijn plannen gaat doorzetten betekent het voor scholen dat het veel moeilijker of duurder wordt om een vervanger aan te stellen bij ziekte van een leerkracht. Dit komt omdat in de nieuwe regelgeving een invaller al na 4 invalklussen bij een schoolbestuur een vaste baan aangeboden moet krijgen. Als een invaller bijvoorbeeld op vier verschillende dagen op vier verschillende scholen binnen ons bestuur 1 dag invalt vanwege leerkrachten met griep, zou dat betekenen dat deze invaller gelijk recht heeft op een vaste aanstelling. U zult begrijpen dat het voor ons schoolbestuur niet mogelijk is om al die invallers na 4 invalbeurten een vaste baan te geven. Een alternatief is invallers in te huren via een uitzendbureau. In dat geval ontstaan er geen verplichtingen. Maar dit is een dure oplossing en geld is al schaars in het onderwijs. Wij vrezen dat scholen uiteindelijk zullen moeten besluiten om bij ziekte van leerkrachten klassen naar huis te moeten sturen. Wij vinden dit zeer ongewenst en hopen dat het ook niet nodig zal zijn. De minister heeft de bevoegdheid om voor het onderwijs een uitzondering te maken voor de situaties die wij hierboven beschrijven.
Ons schoolbestuur heeft, samen met 8 andere schoolbesturen, een brief gestuurd naar de minister van sociale zaken, om de zorg uit te spreken over de nieuwe wet. De wet Werk en Zekerheid. Wij vinden het belangrijk dat u op de hoogte bent van deze brief. De brief vindt u in de bijlage.
Ons schoolbestuur heeft, samen met 8 andere schoolbesturen, een brief gestuurd naar de minister van sociale zaken, om de zorg uit te spreken over de nieuwe wet. De wet Werk en Zekerheid. Wij vinden het belangrijk dat u op de hoogte bent van deze brief. De brief vindt u in de bijlage.
Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben ingelicht.