nieuws

Raalte verliest bodemprocedure tegen oud-wethouder Haarman over stortgat

Rechtspraak
Rechtspraak
De gemeente Raalte heeft een bodemprocedure verloren over een oud stortgat bij de boerderij van oud-wethouder Haarman en draait zelf op voor de opruimkosten van circa 200.000 euro. Na getuigenverhoren oordeelt de rechtbank dat niet is vast te stellen dat Haarman wist van het bestaan van het stortgat toen hij de boerderij aan de gemeente verkocht.
De gemeente Raalte wilde een bedrijventerrein uitbreiden en kocht in 2006 de boerderij en grond van de man. Bij grondwerkzaamheden in 2012 bleek er een oud stortgat te zijn.
Volgens de gemeente moest de oud-wethouder hiervan hebben geweten. Hij is geboren en getogen op de boerderij en had daar vanaf 1981 tot 2012 een agrarisch bedrijf; eerst met zijn vader en na 1990 alleen. De gemeente eiste dat de man de saneringskosten zou betalen.

Afgedekt in zijn kinderjaren

Op basis van getuigenverklaringen en door beide partijen ingebrachte stukken leidt de rechtbank af dat het stortgat ergens tussen 1962 en 1966 is afgedekt. De man was toen tussen de 2 en 6 jaar oud. De rechtbank kan op basis van de getuigenverklaringen niet met een redelijke mate van zekerheid vaststellen dat de man zich uit zijn kinderjaren kan herinneren dat er een stortgat was.
Uit getuigenverklaringen blijkt verder niet dat het stortgat na 1966 is geopend. De veelbesproken vondst van één of twee PVC-buizen, die dateren van na 1966, is volgens de rechtbank onvoldoende om met een redelijke mate van zekerheid vast te kunnen stellen dat het stortgat na 1966 nog is geopend of is gebruikt door de vader van de man of de man zelf.

Gemeente Raalte is 'teleurgesteld'

De gemeente Raalte legt zich mogelijk niet neer bij de uitspraak. Wethouder Wagenmans van Raalte: "Wij zijn teleurgesteld over deze uitspraak. Vanaf het begin hebben we geprobeerd om de extra kosten die we hebben moeten maken voor de sanering te verhalen op de veroorzaker. Immers, in zijn algemeenheid stellen wij de veroorzaker aansprakelijk. Wij zullen de uitspraak van de rechter grondig bestuderen om te kunnen bepalen of we vervolgstappen zullen ondernemen. Hierover zullen we eerst in overleg gaan met de gemeenteraad."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.