nieuws

Almelo krimpt in recordtempo: minder geboortes en meer verhuizingen uit de stad

Huize Almelo
Huize Almelo
De bevolkingskrimp in Almelo gaat momenteel in recordtempo. Het aantal inwoners van de stad daalde afgelopen kwartaal harder dan ooit tevoren. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van gemeentelijke basisadministratie.
Nu lijkt deze bevolkingskrimp in absolute cijfers op het eerste gezicht nog wel mee te vallen. Op 1 oktober telde de stad 161 inwoners minder dan drie maanden daarvoor. Het is vooral de nadere bestudering van de cijfers, die de stad zorgen zal baren.

Zes van de acht kwartalen in de min

Van de afgelopen acht kwartalen eindigden er nog slechts twee in de plus en er verhuizen al enkele jaren meer mensen de stad uit dan in. Het geboorteoverschot, wat betekent dat er meer baby's worden geboren dan dat er mensen overlijden, neemt bovendien in rap tempo af: Het moment nadert dat er sprake is van een 'sterfte-overschot'.
In heel 2013 nam het aantal Almeloërs af met 280. En bovendien bereikt de afname nu dus een recordsnelheid. De laatste keer dat de stad sneller groeide, dan ze momenteel krimpt was in 2007. Sindsdien nam de bevolking nog mondjesmaat toe. De stad was op zijn grootst in het voorjaar van 2012 toen er bijna 73.000 mensen stonden ingeschreven. Dat aantal zal voorlopig niet meer in zicht komen; momenteel staan er 72.356 mensen ingeschreven in de gemeente.

Ook probleem voor de steden

Begin dit jaar werd uit onderzoek van RTV Oost al duidelijk dat bevolkingskrimp in Overijssel zeker niet langer alleen een probleem voor de dorpen en landelijke gemeenten is, maar dat ook de steden –Zwolle uitgezonderd- zich zorgen moeten maken.
Door: Jody Ummels
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.