nieuws

Enschede staat open voor tijdelijke opvang asielzoekers

Stadhuis Enschede
Stadhuis Enschede
Enschede staat open voor de tijdelijke opvang van maximaal 600 asielzoekers. Het college wil samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op zoek naar geschikte locaties. Het college heeft daarover een voorstel gedaan aan de gemeenteraad.
Het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt is de afgelopen tijd flink gestegen en er is een tekort aan opvangplekken. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers heeft daarom om meer opvangplekken gevraagd. Het college vindt dat de gemeente een bijdrage moet gaan leveren aan de opvang van asielzoekers en stelt de raad daarom voor samen met het COA te gaan zoeken naar opvanglocaties in de gemeente.

Asielzoekers opnemen in de maatschappij

Een van de eisen die het college stelt is dat de opvanglocaties niet op een afgelegen plek liggen. Het college vindt dat de asielzoekers tussen de mensen moeten zijn en in de maatschappij opgenomen moeten worden. Het terrein van de voormalige luchtmachtbasis en de entree van het luchthaventerrein aan de Lonnekerveldweg zijn daarom geen optie zegt het college. Eerder bleek dat het COA mogelijk asielzoekers wilde opvangen in een gebouw op de voormalige luchtmachtbasis, toen reageerde de gemeente al terughoudend op het verzoek.
De opvang van asielzoekers zou voor een periode van twee jaar zijn. Mocht er behoefte zijn aan langere opvang, dan moet er op termijn onderzoek worden gedaan naar een locatie waar voor een periode van vijf jaar asielzoekers opgevangen kunnen worden.
De raad buigt zich begin december over het voorstel. Het college wil in maart komen met een raadsvoorstel over de locaties waar de asielzoekers opgevangen moeten worden.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.