Nieuws

Kappers in Almelo in actie tegen lockdown: 'Het is niet alleen mijn inkomen, maar ook mijn passie'

Dilber Koktas in haar salon in Almelo
Dilber Koktas in haar salon in Almelo © Dilber Koktas
“Als ik na 14 januari niet meer open mag, kan ik de tent definitief sluiten”, zegt Dilber Koktas van Elit Beauty & Cosmetics in Almelo. “Veel van mijn inventaris is geleased en moet gewoon worden betaald en er is geen enkele compensatie van de overheid.” Ze vindt dat de overheid te weinig oog heeft voor de kappersbranche en daarmee ook voor haar bedrijf.
Kappers in het hele land voeren vandaag actie. Bij de salon van Dilber Koktas in Almelo worden poppen buitengezet. Die worden geknipt en krijgen een behandeling. Met spandoeken wordt duidelijk gemaakt dat het anders moet volgens de kappers.
Koktas: “Wij willen gehoord worden door de regering en de Tweede Kamer. We willen duidelijk maken dat we heel graag aan het werk willen. Vanwege de financiële situatie, maar ook omdat ons werk ook onze tijdsbesteding en hobby is.”

Levenswerk

Koktas ziet haar zaak in Almelo, een ‘all-in beauty salon’, als haar levenswerk. “Ik heb het in jaren opgebouwd en een mooi concept neergezet. Mijn hart zit in deze zaak, het is mijn passie. Ik dreig alles nu kwijt te raken. Toen we tijdens de vorige lockdown dicht moesten zijn al onze reserves en ook ons eigen spaargeld eraan gegaan. Als deze lockdown ook na 14 januari doorgaat, betekent dat het einde van mijn zaak”.
Almelo is een van de plaatsen waar de kappers actie voeren, vandaag wordt overal geprotesteerd tegen de gedwongen lockdown:
In het hele land protesteren kappers vandaag tegen hun gedwongen sluiting vanwege corona. Naar verwachting voeren kappers in zeker 250 gemeenten actie. Ze vinden dat ze te weinig compensatie krijgen van de overheid en ook zouden de regels onduidelijk zijn. Kappersbranchevereniging ANKO was niet betrokken bij de voorbereiding van de acties, maar steunt ze wel. De ANKO zegt dat veel kappers buiten de steunregelingen vallen. Ook zouden er ondernemers zijn die geen steun durven aan te vragen, omdat ze de vorige keer forse bedragen moesten terugbetalen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.