nieuws

Succesvolle methode voor hartoperaties van Isala Zwolle landelijk overgenomen

In Zwolle sterven minder mensen na een hartoperatie en zijn er ook minder complicaties na zulke operaties. Volgens ziekenhuis Isala komt dat door een methode die ze zelf ontwikkelden: de Isala Safety Check. Zes andere ziekenhuizen zijn overtuigd van het succes en nemen nu de methode over.
Het lijkt simpel: bij het ziekenhuis in Zwolle doen ze een extra controle vlak voor een openhartoperatie. Als de patiënt al onder narcose is en in de operatiekamer ligt, wordt er een korte check gedaan voordat de chirurg begint met snijden.
Met een echo wordt een aantal zaken nog een laatste keer bekeken. Hoe is de longfunctie? Is er een verhoogde kans op stollingsproblemen? Of is er bijvoorbeeld schade aan nieren, hersenen of het hart zelf? Na de check wordt besloten of de geplande behandelmethode kan doorgaan, of dat een andere aanpak gekozen moet worden.

Minder sterftegevallen, minder complicaties

En dat werkt, concludeert Isala. In 2011 voerde het ziekenhuis de methode in bij openhartoperaties. Sindsdien nam het aantal sterftegevallen en complicaties na openhartoperaties af. Volgens het ziekenhuis wordt er dankzij de veiligheidscheck beter overlegd tussen iedereen die betrokken is bij een operatie.
Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat was het jarenlang niet. Om dit soort lessen ook met andere ziekenhuizen te delen, is het project Meetbaar Beter opgezet. Naast Isala zijn hier nog elf andere hartcentra bij aangesloten. Zij vergelijken onderling behandelingen en de beste methodes worden van elkaar overgenomen.

Ook op andere afdelingen ingevoerd

Isala deelt de resultaten van behandelingen overigens niet alleen met andere ziekenhuizen. Ook binnen de eigen organisatie wordt bekeken wat goed werkt en wat andere afdelingen daar van kunnen leren. Binnenkort zal de Safety Check daarom ook bij andere operaties gedaan worden.

Filmpje Isala Safety Check op YouTube:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.