Almelose kapster emotioneel tijdens protestactie: "Dit kost mij mijn zaak"

Kappers in heel Nederland voeren vandaag actie. Ze willen voldoende steun nu ze hun zaak door de coronamaatregelen moeten sluiten. In Almelo voeren de kappers actie door een initiatief van Dilber Koktas van Elit Beauty & Cosmetics. Vanochtend tijdens de start van de actie werd duidelijk hoe hoog de nood is.

"Als het zo doorgaat, zonder steun, kan ik mijn zaak midden januari sluiten", reageert Koktas met de tranen in haar ogen. "Het maakt mij zo boos en verdrietig tegelijk. Dit is mijn zaak, mijn hobby, maar vooral ook mijn inkomen."

Knippen van een pruik

Een spandoek met de tekst 'Wij gaan kapot! Voor ons gezin zijn we wél essentieel' hangt voor het raam van de zaak. Actievoeren is hard nodig, stelt Koktas. "Stilzitten is geen optie. Ik kan thuis op de bank gaan huilen en jammeren, maar iets doen en onze stem laten horen, heeft mogelijk meer impact."

De hele ochtend is Koktas druk in de weer voor haar zaak. Ze knipt een pop, omdat mensen niet mogen. "Natuurlijk had ik liever iemand geknipt, in plaats van een pruik. Maar hiermee laten we zien, voor iedereen die hier voorbij loopt of rijdt, dat er iets moet gebeuren."

'Gehoord worden'

Juist omdat het de zoveelste keer is dat er coronamaatregelen opgelegd worden, is het voor de Almelose kapster penibel geworden. "De eerste paar keer houd je het nog wel vol, mede door de steunpakketten. Maar de schulden liepen toen ook al op. Nu worden die schulden zo hoog dat het niet meer te doen is."

Waar Koktas nu op hoopt? "Dat we gehoord worden. Het liefst ga ik natuurlijk open, maar als dat niet kan hoop ik dat we voldoende gesteund worden. Het water staat ons echt aan de lippen."

In het hele land protesteren kappers vandaag tegen hun gedwongen sluiting vanwege corona. Naar verwachting voeren kappers in zeker 250 gemeenten actie. Ze vinden dat ze te weinig compensatie krijgen van de overheid en ook zouden de regels onduidelijk zijn. Kappersbranchevereniging ANKO was niet betrokken bij de voorbereiding van de acties, maar steunt ze wel. De ANKO zegt dat veel kappers buiten de steunregelingen vallen. Ook zouden er ondernemers zijn die geen steun durven aan te vragen, omdat ze de vorige keer forse bedragen moesten terugbetalen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Deel dit artikel: