Nieuws

Zo ziet de noodopvang voor 500 asielzoekers in Enschede eruit

Het was voor tientallen mensen vroeg op en tot in de late avonduren doorwerken, maar de noodopvang voor 500 asielzoekers in Enschede is nu klaar voor gebruik. Overmorgen worden op de voormalige Vliegbasis Twenthe de eerste honderd vluchtelingen opgevangen. De andere vierhonderd volgen snel daarna. Een rondleiding over de twee hectare grote noodopvang.
Enschede werd vorige maand door staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asielzaken verplicht om 500 asielzoekers op de vangen op de voormalige Vliegbasis Twenthe. Die mededeling viel de gemeente en andere betrokkenen rauw op het dak. In allerijl is er de afgelopen twee weken een noodopvang opgebouwd.

Verschillende opvangplekken

Voor die noodopvang wordt gebruik gemaakt van diverse bestaande gebouwen, die door middel van een groot wit paviljoen aan elkaar geschakeld zijn. In het eerste gebouw worden alleen families opgevangen, terwijl Hangar 18 is omgebouwd tot noodopvang voor alleenstaande mannen.
"Voor de alleenreizende mannen hebben we een gebouw met ongeveer 350 slaapplekken en in het familiegebouw hebben we een kleine 150 slaapplekken", vertelt Marten Foppen, directeur van de Evenementenlocatie.
Foppen leidt je in de video rond door de noodopvang:

Recreatie en eten

Het familiegebouw en Hangar 18 zijn dus met elkaar verbonden door middel van een groot opgezet paviljoen. "Zo kunnen mensen verwarmd, vanuit hun slaapkamer, naar de douches lopen", vertelt Foppen.
Het andere deel van het paviljoen dient als eet- en recreatieruimte. "Dit paviljoen blijft 24 uur per dag open, zodat de mensen altijd koffie, thee en water kunnen pakken en kunnen ontspannen."
Met het bereiden van maaltijden wordt gedacht aan de verschillende culturen van de asielzoekers, zegt Foppen. "We gaan halal koken en we houden natuurlijk rekening met allergieën van mensen."
We gaan halal koken en we houden natuurlijk rekening met allergieën van mensen
Marten Foppen, directeur Evenementenlocatie

Hangar 18

In Hangar 18, dat normaal dient als feestlocatie voor evenementen, zijn ruim 350 bedden neergezet voor alleenstaande mannen. Zij slapen met zes tot acht personen op één kamer. De ruimtes zijn van elkaar gescheiden door systeemwanden.
"Het was keihard werken, maar we hebben een mooi stukje Twents noaberschap neergezet door snel met elkaar te schakelen en veel samen te werken met lokale ondernemers", vindt Foppen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.