nieuws

Kinderen hoeven niet mooi te leren schrijven

"Kinderen moeten leren schrijven, niet meer en niet minder. Typeles, daar hebben ze veel meer aan. We moeten niet naar kinderen kijken vanuit onze eigen romantiek en nostalgie. Het is achterhaald om kinderen jarenlang te laten oefenen op mooie aaneengeschreven letters", aldus Sander Dorst, directeur van de Steve JobsSchool Vizier in IJsselmuiden.
Het boodschappenbriefje op de koelkast is vervangen door een lijstje in de smartphone. De handgeschreven sollicitatiebrief is nu een e-mail met cv in pdf-formaat. De schoolagenda? Allang gedigitaliseerd.
Aartje Schoemaker van het platform Handschriftontwikkeling schrijft liever een brief dan een e-mail. "Schrijven is heel belangrijk voor je hersenen. Het is de beweging die je met schrijven maakt. Die is goed voor de ontwikkeling van de hersenen, met name voor het deel dat de emotionaliteit bevordert. Die beweging maak je niet met je toetsenbord." Schoemaker is somber over de huidige gang van zaken. "De noodzaak van soepel en duidelijk kunnen schrijven wordt niet langer ingezien."
Vanavond zijn Sander Dorst, directeur van de Steve JobsSchool Vizier in IJsselmuiden en Aartje Schoemaker, schrijfdocent en schrijfpedagoog uit Nieuwleusen, te gast in En Dan Nog Even Dit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.