Nieuws

Sigarettenboer uit Deventer treurt om verdwijnen automaten: "Einde van een tijdperk"

Huub Obdeijns naast zijn automaten die hij hoopt te verkopen voor een tweede leven.
Huub Obdeijns naast zijn automaten die hij hoopt te verkopen voor een tweede leven. © Arjen Staal
Door nieuwe wetgeving mogen sigarettenautomaten niet meer in het zicht staan in de kroegen. “Het einde van een tijdperk”, noemt sigarettenboer Huub Obdeijn het.
Al jaren zit Obdeijn in de sigarettenindustrie. Eerst met een eigen tabakspeciaalzaak en een paar jaar later begon hij met sigarettenautomaten voor ondernemers. “Ik begon klein, maar merkte al snel dat het goede handel was”, vertelt de sigarettenboer. Hij zet de automaten bij ondernemers neer, vult ze met pakjes sigaretten en onderhoudt ze.

Opgebouwde band

Daardoor kwam Obdeijn vaak over de vloer bij andere ondernemers. “Een praatje, een hapje eten of een biertje. Je bouwt een band met elkaar op als je tientallen jaren zakelijk met elkaar omgaat”, vertelt hij erover. Dat dit nu wegvalt, is voor Obdeijn dan ook een groot gemis. “Je hebt jarenlang je ziel en zaligheid gestopt in die automaten, en niet te vergeten heel veel spaarcenten. De automaten zijn nog goed en iets wat nog goed is weggooien, dat doet pijn."
Obdeijn haalt vanwege de nieuwe wet alle automaten op. Waarschijnlijk komen de apparaten op een bult met oud ijzer, maar Obdeijn hoopt dat hij ze een tweede leven kan geven. "Misschien zijn er nog wat liefhebbers die er eentje willen op komen halen voor de bodemkosten van vijftig euro."
Benieuwd naar het verhaal van sigarettenboer Huub Obdeijn? Bekijk hieronder de video.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.