nieuws

Bodem in Twente bedreigd door giftig afvalwater uit Drentse oliewinning

Zwaar verontreinigd afvalwater, dat overblijft na oliewinning in Drenthe, bedreigt de Twentse bodem. Daardoor lopen grote delen van Twente het risico op aardbevingen, bodemdalingen en ernstige verontreiniging van het grondwater. Dat blijkt uit onderzoek van documenten die in handen zijn van RTV Oost.
Het afvalwater komt van de oliewinning in het Drentse Schoonebeek, die in 2011 is hervat. Met nieuwe technieken is de NAM in staat om ook de laatste resten olie uit dat veld te halen.

Vergelijkbaar met 'fracking-methode'

Die technieken lijken op de 'fracking-methode', die ook ter discussie staat in het debat over schaliegas. Daarbij worden enorme hoeveelheden heet water en chemicaliën in de grond gespoten, waardoor de olie dunner wordt en makkelijk naar boven kan worden gepompt. 
Als de gewonnen olie is gezuiverd, blijft verontreinigd afvalwater over. Daarin bevinden zich olierestanten, enorme hoeveelheden zout, maar ook het giftige waterstoffluoride, radio-actief strontium en zoutzuur in een zeer sterke zuurtegraad. Die stoffen worden toegevoegd om de boorinstallaties te beschermen en om verstoppingen in de diepe bodem te voorkomen.

Transportleiding loopt onder natuurgebieden door

In de stukken die RTV Oost in handen heeft, staat dat het afvalwater via een oude ondergrondse gasleiding en onder hoge druk wordt geïnjecteerd in de leeggeproduceerde gasvelden onder Mander, Tubbergen en Oldenzaal.
Die transportleiding loopt precies onder de beschermde natuurgebieden Engbertsdijksvenen, het Dal van de Mosbeek en het Springendal naar de injectieputten. Met name deze leiding brengt grote risico's met zich mee voor de kwetsbare natuur erboven, omdat volgens deskundigen moeilijk te controleren is of er lekkages zijn.

'Gifcocktail'

Lucas Reijnders, hoogleraar milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam, en Ko van Huissteden, fysisch geograaf en hoofddocent milieuwetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, spreken van 'een gifcocktail' die de diepe Twentse bodem wordt ingepompt.
Volgens hen is het een kwestie van tijd voordat zich problemen gaan voordoen. Bij een eventuele lekkage van de leidingen kunnen stoffen vrijkomen die leiden tot scheuren in de horizontale aardlagen, waardoor aardbevingen en bodemdalingen het gevolg kunnen zijn.

Overijssel Vandaag

In het nieuwsprogramma 'Overijssel Vandaag' op TV Oost komt dit onderwerp uitgebreid aan bod. 'Overijssel Vandaag' is vanaf 20.00 uur elk uur te bekijken.

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.