Boswachter heeft 'nieuwe tactiek' om gedumpte biggetjes in Kuinderbos te vangen

Boswachter Harco Bergman wil met met aantal nieuwe tactieken de onlangs gedumpte hangbuikzwijntjes vangen. Bergman meldde zaterdag op zijn Twitteraccount dat er vier hangbuikzwijntjes waren achtergelaten in het Kuinderbos. De jacht verloopt moeizaam. Met maïs en een extra gaaspaneel moet daar verandering in komen.

Zondag gaf de boswachter aan dat er al een hangbuikzwijntje gevangen is. De overige drie zijn nog ongrijpbaar. "Die beesten zijn sneller dan Nelli Cooman (oud-atleet, red) op de eerste meter", vertelt Bergman met een knipoog. "Ze kunnen ontzettend hard lopen." Vervolgens duiken ze een bramenstruik in. "Dan ben je kansloos of je moet er omheen lopen, maar dan zijn zij al weer twintig meter weg."

Aangepaste tactiek

"Ik heb een dikke leren broek aangetrokken, maar blijf kansloos", schrijft hij. "De tactiek is aangepast. Ik ga er niet meer achteraan rennen." Er is een extra gaaspaneel uitgezet. Daarnaast zijn er enkele kilo's maïs uitgestrooid. "Ik probeer ze zo naar een kansrijke vangplek te lokken waar ze een paar dagen kunnen smikkelen. Dan gaan we ze van achteren benaderen en draaien we ze in de val."

"De aanhouder wint, hoop ik maar"
Boswachter Harco Bergman

"De aanhouder wint, hoop ik maar", eindigt Bergman. Het is overigens nog niet bekend wie de hangbuikzwijntjes in het bos gedumpt heeft. De boswachter vindt het in ieder geval 'een waardeloze actie', zo gaf hij eerder aan tegenover Omroep Flevoland. "Als je van die dieren houdt, ze krijgen jongen en je wilt ze kwijt. Dan is het niet zo moeilijk om er een plek voor te vinden." Daarnaast horen de biggetjes niet thuis in het wild. "Je weet niet wat voor ziekten ze hebben. Het zijn hoefdieren, dus onze wilde reeën zouden daar problemen mee krijgen", aldus Bergman.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
KUINRE KOP VAN OVERIJSSEL GROEN OVERIJSSEL
Deel dit artikel: