nieuws

Saxion tegen minister Bussemaker: technisch onderwijs voor meisjes kan beter

Bussemaker tijdens Kracht on Tour in Zwolle
Bussemaker tijdens Kracht on Tour in Zwolle
Hogeschool Saxion in Enschede en Deventer wil nog meer doen om meisjes te interesseren voor technische studies. De school verduidelijkt dat maandag aan minister Bussemaker van Onderwijs die een werkbezoek brengt aan de school in Enschede.Â
Bussemaker doet Enschede aan tijdens haar ronde door Nederland om de positie van vrouwen te verbeteren. Ze praat maandag met studenten, afgestudeerden en docenten van Saxion over de mogelijkheden om meer meisjes te interesseren voor technische studies en technische beroepen. In september was ze daarvoor in Zwolle.

Redelijk percentage

De school zegt dat ze al veel doet om meisjes te interesseren voor technische opleidingen. Saxion steekt daarom naar eigen zeggen gunstig af bij het landelijk gemiddelde. Van de ruim 6.100 technische studenten bij Saxion is 30 procent vrouw, landelijk is dat maar 23 procent.
Wel zijn er grote verschillen tussen de technische opleidingen. Zo zijn technische commerciële textielkunde, biologie en kunst en techniek geliefd bij meisjes, maar zijn meisjes ondervertegenwoordigd bij de harde techniek als technische bedrijfskunde, informatica en elektrotechniek. 

Stimuleren

Saxion wil getalenteerde meisjes nog nadrukkelijker informeren over de kansen van technische opleidingen, meer rolmodellen creëren en het techniekonderwijs nog beter afstemmen op meisjes. Zo moeten vrouwelijke studenten en docenten zelf kunnen aangeven wat ze nodig hebben om met plezier te kunnen studeren.
Saxion vindt dat technische bedrijven gastvrijer moeten worden voor vrouwen en dat vrouwen evenveel kansen op promotie moeten hebben als mannen. Om dat te stimuleren bestaat er al de Femme Tech Awards van techniek talent.nu, een samenwerkingsverband van werkgevers en werknemers in de technieksector. Die Award is dit jaar gewonnen door Thales in Hengelo.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.