Nieuws

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Bentelo

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Bentelo
Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Bentelo © iStock
Bij legkippen op een pluimveebedrijf in Bentelo is vogelgriep vastgesteld. Het is nog niet bekend of het gaat om de mildere variant (laag pathogeen) of de hoog pathogene vorm, die leidt tot ernstige ziekte en sterfte bij het pluimvee. Drie pluimveebedrijven die in een straal van 1 kilometer liggen, worden geblokkeerd en onderzocht.
Morgen wordt duidelijk of de dieren besmet zijn met de laag pathogene of hoog pathogene vorm, meldt het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Als blijkt dat het om de laag pathogene variant gaat, worden de dieren niet geruimd. Als het de hoog pathogene vorm blijkt te zijn, worden alle dieren geruimd van het besmette bedrijf én het bedrijf dat er direct naast ligt, dat van dezelfde eigenaar is.

Vervoersverbod

Er is per direct een vervoersverbod ingesteld voor de 32 pluimveebedrijven die in een straal van 10 kilometer liggen. Dit geldt voor alle vogels, broed -en consumptie eieren, maar ook voor mest, gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten van bedrijven met gevogelte.
Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.
Halverwege december werd bij een pluimveehouder in Den Ham vogelgriep vastgesteld. Alle kippen werden geruimd om verspreiding te voorkomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.