Nieuws

Vogelgriepvirus Bentelo blijkt gevaarlijke variant; ruiming van 189.000 kippen noodzakelijk

NVWA gaat 189.000 kippen ruimen in Bentelo
NVWA gaat 189.000 kippen ruimen in Bentelo © RTV Oost
De Nederlandse Voedsel- en Watenautoriteit (NVWA) gaat op twee bedrijven in Bentelo in totaal 189.000 kippen ruimen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de vogelgriep die eerder vandaag werd vastgesteld op een pluimveebedrijf de gevaarlijke hoog pathogene vorm is.
Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 120.000 legkippen op dat bedrijf geruimd. Naast het besmette bedrijf ligt een pluimveebedrijf van dezelfde eigenaar, waar dezelfde verzorgers werken. Dat bedrijf met circa 69.000 kippen wordt uit voorzorg geruimd. De eerder genomen maatregelen blijven van kracht, meldt het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
In een zone van een kilometer rondom het besmette bedrijf liggen nog drie andere pluimveebedrijven. Een van deze bedrijven staat leeg. De overige twee bedrijven hebben geen directe contacten met het besmette bedrijf, er is dus geen sprake van een verhoogd risico op besmetting door risicovolle contacten. Deze twee bedrijven blijven geblokkeerd en intensief in de gaten gehouden.
In het gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf liggen nog vier pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd op vogelgriep. In de tien kilometer zone rond het bedrijf liggen 32 andere pluimveebedrijven. Eerder werd een vervoersverbod ingesteld in de 10 kilometer zone rondom dit bedrijf. Dit vervoersverbod blijft van kracht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.