Nieuws

Vitens: levering van drinkwater in Overijssel in 'groot gevaar'

De leveringszekerheid van het drinkwater is volgens Vitens in 'groot gevaar'.
De leveringszekerheid van het drinkwater is volgens Vitens in 'groot gevaar'. © RTV Oost / Pixabay
De leveringszekerheid van drinkwater in Overijssel is in 'groot gevaar'. Dat schrijft waterbedrijf Vitens in een brief aan de provincie. Een noodkreet, noemt waterbedrijf Vitens het. De vraag naar drinkwater groeit, maar de (extra) mogelijkheden om grotere hoeveelheden water te winnen, blijven achter.
Vitens heeft in 2018, 2019 en 2020 nog nooit zoveel drinkwater moeten leveren. In Overijssel was het bedrijf zelfs genoodzaakt om meerdere vergunningen te overschrijden. Dat dat zou gebeuren, was in de landelijke scenario's pas voorzien voor 2050, maar zover is het dus nu al. "En de verwachting is dat dit vaker gaat gebeuren", schrijft Vitens in de brief aan de provincie.

Zoeken zonder resultaat

De provincie Overijssel verstrekt Vitens vergunningen om jaarlijks een bepaalde hoeveelheid drinkwater te winnen. Van de ruim honderd waterwingebieden in de provincie, is er in 2020 slechts één niét volledig benut, stelt Vitens. De rest dus allemaal wel. En soms werd daarbij het maximum zelfs overschreden.
Het uitbreiden van het aantal waterwinlocaties schiet niet op, en kan daardoor de groeiende vraag niet bijbenen, stelt het bedrijf. En dat komt volgens Vitens mede door trage 'processen en procedures'. Als voorbeeld daarvan wordt de zoektocht naar nieuwe waterwinning in Twente genoemd. "Die loopt al sinds de brand bij Vredestein in 2003", schrijft Vitens. Zonder resultaat: "Het heeft nog geen nieuwe drinkwaterwinning opgeleverd."

Weerstand van gemeenten

Het belang van Vitens om genoeg drinkwater te leveren, legt het daarbij ook nog eens vaak af tegen andere belangen, zoals die van de natuur. Wetgeving rondom Natura2000-gebieden staat waterwinning in de weg. Daarnaast stuit Vitens op weerstand van omwonenden, de landbouw en zelfs van gemeenten.
Die gemeenten hebben wettelijke zorgplicht als het gaat om de drinkwatervoorziening, maar ze zetten toch diverse middelen om het waterwin- en leidingnetwerk van Vitens tegen te houden. "Het tempo van de voortgang is daarmee te laag om de leveringszekerheid op orde te brengen", stelt Vitens in de brief. "De drinkwatervoorziening kan niet meer wachten op deze te lang durende processen."
Het hoofdkantoor van Vitens in Zwolle
Het hoofdkantoor van Vitens in Zwolle

Besparing alleen niet genoeg

Een andere manier om aan de vraag te kunnen blijven voldoen, is het realiseren van waterbesparing. Vitens zegt daar door middel van publiekscampagnes en gesprekken met bedrijven op in te zetten. Maar hoewel daar wel enig resultaat van wordt verwacht, denkt Vitens niet dat het genoeg, en op tijd genoeg is, om de problemen met de waterlevering het hoofd te bieden. Vandaar de noodkreet aan de provincie Overijssel.
Vitens doet een 'dringende oproep' aan de provincie om vanuit de 'zorgplicht en belang bij de drinkwatervoorziening', sneller doorbraken te realiseren. De leveringszekerheid van het drinkwater moet daarbij boven andere belangen worden gesteld, vindt Vitens. Want, zo stelt het bedrijf klip en klaar: "De nood is aan de man."

Provincie erkent probleem

In antwoord op de noodkreet van Vitens schrijft de provincie de problemen te erkennen. De provincie wil onder meer een noodvoorziening realiseren: "Onconventionele oplossingen zijn bespreekbaar", schrijft het provinciebestuur. Zo oppert de provincie gezuiverd oppervlaktewater, dat van mindere kwaliteit is.
Overijssel erkent ook dat de drinkwatervoorziening 'niet meer kan wachten' op lang durende processen rondom mogelijk nieuwe waterwinlocaties. "Dat zijn we met u eens, maar de provincie heeft geen 'golden bullet' tot haar beschikking."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.