nieuws

Monumentale bomen rotten weg; noodkap in Zwolle

Enkele monumentale bomen aan de Vondelkade in Zwolle zijn gisteren gekapt. Het gaat om twee grote suikeresdoorns. Een monumentale kastanjeboom aan de Bagijnesingel, ook in Zwolle, wordt aanstaande dinsdag gekapt.
De wortels van de bomen waren aan het rotten. Vanwege de aanzienlijke grootte en het gewicht van de bomen moesten ze spoedig gekapt worden, vandaar de noodkap.
Begin oktober werd reuzenzwam (paddenstoel) geconstateerd op de wortels van de drie bomen. Dit is een teken dat de wortels aan het rotten zijn. Deze zwam komt alleen voor op dood hout en ontstaat op bomen met een hoge leeftijd.

Boomverkiezing

De meer dan honderd jaar oude monumentale kastanje aan de Bagijnesingel was de nummer vijf van de boomverkiezing in 2009. Ook in de plannen voor de ontwikkeling voor Bagijneweide had deze boom een belangrijke plaats.

Op beide locaties worden komend voorjaar weer nieuwe, al wat grotere bomen terug geplant. Het hout van de gekapte bomen gaat naar het houtverwerkingsbedrijf Binthout. Zij maken daar producten van voor de gemeente Zwolle zoals houten palen en bankdelen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.