Nieuws

IJssel treedt buiten de oevers, Loswal bij Wijhe is al afgesloten

Loswal bij Wijhe afgesloten in verband met hoog water IJssel
Loswal bij Wijhe afgesloten in verband met hoog water IJssel © Robert Jan Leerink
De eerste hoogwatergolf van de IJssel in het nieuwe jaar komt eraan. De rivier treedt op diverse plaatsen al buiten de oevers. De Loswal bij Wijhe is uit voorzorg met hekken afgesloten voor verkeer.
Dit is nodig omdat het wassende water van de IJssel binnenkort over de Loswal zal stromen. Daardoor is niet meer te zien waar de kade ophoudt en de rivier begint. Bovendien staat er een gevaarlijk sterke stroming. Het water in de IJssel stijgt de laatste dagen snel.
De camperplaatsen langs de IJssel bij Wijhe zijn niet meer bereikbaar.

Hoogwaterpiek zaterdag

Rijkswaterstaat voorspelt dat het water in de IJssel de komende dagen bij Deventer en verder stroomafwaarts in Overijssel flink gaat stijgen. Vandaag stijgt de hoogwaterstand bij Lobith met anderhalve meter naar 12.80 meter boven NAP. Dat heeft ook gevolgen voor de waterstanden in de IJssel, waarbij een voorlopige hoogwaterpiek komende zaterdag word verwacht.
De hoge waterstanden worden veroorzaakt door overvloedige regenval in de stroomgebieden van de Maas en de Rijn. Als er geen nieuwe grote hoeveelheden neerslag bijkomt volgende week, zal de waterstand in de IJssel en andere rivieren vanaf maandag weer gaan dalen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.