nieuws

Sheltersuit voor daklozen

Modeontwerper Bas Timmer uit Enschede heeft een speciale jas met slaapzak gemaakt voor daklozen. De 'sheltersuit' moet daklozen warm door de winter loodsen. De modeontwerper wil in januari 2015 honderd jassen aan daklozen in Nederland uitdelen. Eén van de aanleidingen voor het project is de dood van een 57-jarige dakloze man in Enschede een jaar geleden. De man overleed na een hartstilstand door onderkoeling. Bij dit project heeft zijn zakenpartner Alexander de Groot geholpen om alle sponsoring rond te krijgen. Bas en Alexander zijn te gast in EDNED.
Het pak is winddicht, waterafstotend en brandvertragend. Bas Timmer hoopt dat de daklozen blij zijn met de jas. "Het lijkt me prachtig om mensen hun eigenwaarde terug te geven, dat ze een mooi product krijgen en niet een tweedehands jas of slaapzak. Als zij er blij mee zijn, ben ik er ook blij mee."
Het idee voor de daklozenjas ontstond enkele jaren geleden toen Bas in Kopenhagen was: "Ik zag daar mensen in de kou liggen. Het leek me prachtig om voor die mensen wat te maken, maar ik had daar het geld niet voor. Een jaar geleden is dicht bij huis een man door de kou omgekomen in Enschede en dat zette me weer aan het denken." Bas vertelde zijn idee aan zijn vriend Alexander en samen hebben ze alles geregeld. Voor de kerst moeten honderd jassen mét slaapzak klaar zijn. Sponsoren hebben voor materialen gezorgd. Uiteindelijk willen ze de jassen in heel Nederland verspreiden, de wens is er om het project wereldwijd in te zetten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.