Nieuws

Tientallen boeren verwacht bij hoorzitting Farmers Defence Force en provincie in IJsselhallen

Vlaggen Farmers Defence Force tijdens demonstraties
Vlaggen Farmers Defence Force tijdens demonstraties © FDF
Bij de IJsselhallen in Zwolle worden vanmiddag tientallen boeren en trekkers verwacht om de hoorzitting van de provincie Overijssel en boerenactiegroep Farmers Defence Force te steunen. FDF wil dat Overijssel handhaaft op de zogeheten natuurbeschermingswet-vergunning van het distributiecentrum van de Jumbo in Raalte.
Het distributiecentrum heeft geen nb-vergunning, terwijl dat volgens FDF wel zo zou moeten zijn. Alleen als er maandelijks minder dan zeven vrachtwagens komen laden of lossen, is geen vergunning nodig heeft de jurist van de boeren uitgezocht.

Hoorzitting

"Het is duidelijk dat er veel meer vrachtwagens af en aan rijden", meent FDF. De groepering vroeg de provincie daarom te handhaven tegen het ontbreken van een vergunning. De provincie wees dat verzoek af. In het kader van de bezwaarprocedure wordt om half vier vanmiddag een hoorzitting gehouden. Daarbij kunnen beide partijen hun zegje doen.
Overijssel neemt het handhavingsverzoek van FDF niet in behandeling, omdat de boeren volgens de provincie geen belanghebbende zijn. Daarom is het handhavingsverzoek niet ontvankelijk verklaard. De boeren vinden dat zij wel degelijk belanghebbende zijn en willen dit vanmiddag in de hoorzitting duidelijk maken.

Aanmelders afgewezen

De hoorzitting is in principe openbaar, maar vanwege de coronabeperkingen kunnen niet alle aangemelde boeren aanwezig zijn bij de hoorzitting. Daarop riep FDF haar aanhang op om wel te komen, maar dan als steunbetuiging, buiten te blijven. De hoorzitting is dus verplaatst en niet meer bij het provinciehuis, maar bij de ruimere locatie van de IJsselhallen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.