Boze boer verstoort hoorzitting FDF en provincie over distributiecentrum Jumbo

Een boze boer is vanmiddag de zittingszaal in de IJsselhallen binnengedrongen, waar een hoorzitting aan de gang is tussen Farmers Defence Force en de provincie Overijssel over het Jumbo distributiecentrum in Raalte. De boeren toeteren en maken kabaal, omdat de zitting niet openbaar is en ook niet te volgen is. Zo'n honderd boeren staan op het parkeerterrein van de evenementenlocatie.

Al snel na het binnendringen ging de boer weer weg. De zitting lag even stil, maar werd snel weer hervat. Tijdens de zitting betoogde FDF dat boeren wel degelijk belanghebbende zijn in het verzoek tot handhaving van de natuurbeschermingswet-vergunning (nb-vergunning) van het distributiecentrum van de Jumbo in Raalte.

Handhaven

Volgens FDF moet Overijssel handhaven op het ontbreken van een nb-vergunning, omdat er stikstof wordt uitgestoten. Het distributiecentrum heeft volgens de boeren die zogeheten nb-vergunning niet. Zo'n vergunning is alleen nodig als er meer dan zeven vrachtwagens per maand af en aan zouden rijden. Aangezien dat er veel meer zijn, willen de boeren van Farmers Defence Force dat Overijssel handhaaft.

De boeren geven aan dat als milieuorganisatie MOB provincies kan manen tot handhaving van vergunningen bij boeren, zij dit ook kunnen doen bij industrie. Volgens de provincie kan dit niet, omdat de boeren geen belanghebbende zijn.

Boeren verzamelen zich bij de IJsselhallen in Zwolle (Foto: RTV Oost)
Boeren verzamelen zich bij de IJsselhallen in Zwolle (Foto: RTV Oost)

'Niet houdbaar'

De jurist van de provincie geeft aan dat er begrip is dat de boeren hun stem willen laten horen. Maar de wet natuurbescherming gaat over het beschermen van natuur. De belangen en bescherming van boeren vallen hier niet onder, aldus de jurist. Handhaving zou 'geen houdbaar besluit' zijn, daarom is het verzoek tot handhaving door de provincie afgewezen.

FDF had haar aanhang gevraagd om te komen steunen. De gemeente Zwolle zag zo'n betoging met trekkers niet zitten bij het provinciehuis vanwege de openbare orde en veiligheid, daarom is de hoorzitting verplaatst naar de ruime locatie van de IJsselhallen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
ZWOLLE BOEREN
Deel dit artikel: