nieuws

Koenders voorzichtig kritisch over leuzen bij Turkse demonstratie Almelo

De demonstratie in Almelo
De demonstratie in Almelo
Het kabinet is niet blij met de leuzen van Turkse demonstranten begin juni bij een betoging tegen het Armeense genocidemonument in Almelo. Dat staat in antwoorden van minister Bert Koenders op vragen van de Tweede Kamer.
"Het kabinet is van mening dat de gebruikte leuzen en gespeelde muziek tijdens de demonstratie in Almelo niet bijdragen aan een oplossing van deze ernstige kwestie", schrijft Koenders voorzichtig kritisch. Harde uitspraken waarin de demonstratie wordt afgekeurd doet Koenders niet.

Provocatie

Bij de onthulling van een monument ter nagedachtenis aan de Armeense genocide werd gedemonstreerd door een groep Turken. Een band in Ottomaanse uniformen speelde oude Turkse legermuziek en er werden teksten gescandeerd als 'Karabach zal het graf van Armenië worden'.
Dat wordt gezien als provocatie naar de Armeniërs omdat zij met het monument willen herdenken dat er in 1915 honderdduizenden landgenoten zijn gedeporteerd en vermoord door de Turken. Turkije heeft de genocide altijd ontkend.

Geen speciaal onderzoek

CDA, SP, PVV, ChristenUnie en SGP wilden opheldering van het kabinet over een eventuele bemoeienis van de Turkse overheid bij de demonstratie. Koenders antwoordt dat er geen directe Turkse overheidsbemoeienis is geweest, maar dat het kabinet de Turkse autoriteiten er wel op heeft gewezen dat de kwestie van de Armeense genocide gevoelig ligt. Turkije is opgeroepen "verantwoordelijk om te gaan met deze situatie".
Een speciaal onderzoek waar de Tweede Kamerleden om vroegen vindt het kabinet niet nodig. Er ligt een aangifte bij het Openbaar Ministerie, maar het is nog niet duidelijk wanneer de beoordeling van de aangifte is afgerond.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.