nieuws

Jongetje viel in gierput, eis werkstraf voor boer en boerin uit Haaksbergen

Rechter sprak verdachten eerder vrij
Rechter sprak verdachten eerder vrij
Het Openbaar Ministerie heeft vandaag bij het gerechtshof in hoger beroep een werkstraf van 150 uur geëist tegen een boer en boerin uit Haaksbergen. Zij zouden schuld hebben aan een ongeluk op 17 maart vorig jaar waarbij een jongetje op boerderij in een gierput viel.
De boerderij van verdachten was vorig jaar niet meer in gebruik als rundveehouderij. Het erf en de gebouwen waren er nog wel, zoals ook een mestopslag en een ondergrondse gierput. Op de boerderij stonden ook paarden van anderen gestald. Op de bewuste dag kwamen twee moeders met kleine kinderen langs op de boerderij waar zij een paard hadden gestald. Op het terrein lag een gierput waar een plastic plaat overheen is gelegd met een brok steen er op. Op een gegeven moment was één van de kinderen weg en bleek in de gierput te zijn gevallen.
Hij werd er uit gehaald en was in coma. Aanvankelijk was er een zeer slechte prognose maar hij herstelde zich redelijk. Hij heeft zijn verstandelijke vermogens nog wel, maar last van motorische problemen aan handen, benen en zijn spraak. De situatie van het jongetje maakt dat sprake is van zwaar lichamelijk letsel.

Zwaar lichamelijk letsel door schuld

Het OM vindt dat zwaar lichamelijk letsel door schuld bewezen kan worden en dat de geëiste straf recht doet aan de ernst van het feit. "Vooropgesteld moet worden dat iedereen die bij dit ongeval betrokken is, vreselijk geschrokken is en ieder op zijn eigen wijze er veel verdriet van heeft. Toch kan het OM er niet omheen dat verdachten schuld hebben aan dit ernstige ongeval. Zij wisten van het kapotte deksel en dat er regelmatig jonge kinderen op het erf kwamen. Zij hebben nagelaten de ouders te informeren over de gevaren van de provisorische afdichting van de gierput. Hadden ze de ouders wel gewaarschuwd, dan hadden de ouders zelf de afweging kunnen maken en maatregelen kunnen treffen om de kinderen bij de gierput weg te houden of om de kinderen thuis te laten", aldus de advocaat-generaal.
Ook is volgens het OM niet onomstotelijk komen vast te staan dat de plastic plaat voldoende verzwaard was; de plaat is verschoven en het jongetje is in de put geraakt. "Er is dus sprake van nalatigheid en het niet voldoen aan de zorgplicht die zij als eigenaren van het erf hadden. Het ongeluk is aan hun onvoorzichtigheid en onzorgvuldigheid te wijten. Een gevangenisstraf is niet aan de orde maar een werkstraf is passend en geboden”, sprak de advocaat-generaal op de zitting.

Rechtbank sprak verdachten eerder vrij

De rechtbank sprak op 8 mei 2014 de verdachten vrij. De rechter oordeelde dat de plastic plaat met daarop een verzwaring normaal gesproken voldoende zou moeten zijn om ongelukken te voorkomen. En dat verdachten, die zelf geen jonge kinderen hebben, dit niet hadden hoeven te voorzien. Het OM was het hiermee niet eens en stelde hoger beroep in. De uitspraak van het Hof is naar verwachting over twee weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.