nieuws

OM: man die valse bommeldingen deed bij banken Almelo moet worden opgenomen

Rechtbank Almelo
Rechtbank Almelo
Een man uit Bladel moet voor een jaar opgenomen worden in een psychiatrisch ziekenhuis, omdat hij afgelopen juli valse bommeldingen deed bij twee banken in Almelo en probeerde een van de banken af te persen. Dat zei de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Almelo.
Als gevolg van de valse bommelding werden twee afdelingen van een van de banken ontruimd. De man werd later in verwarde toestand opgepakt bij een tankstation in Apeldoorn. Tijdens de rechtszaak bleek dat hij al eerder een valse bommelding had gedaan bij een bank. Daarvoor werd hij in april dit jaar veroordeeld.
De man is boos op een van de banken. Hij zegt dat hij eerder dit jaar 25.000 euro kreeg van een vrouw uit Almelo die hij op straat had ontmoet. De vrouw bleek echter onder toezicht te staan en was niet gemachtigd om via haar bankrekening geld over te maken. Toen de bank dat hoorde werd de overboeking ongedaan gemaakt en verdween het geld van de rekening van de man uit Bladel.
Volgens de man heeft de bank daarmee onrechtmatig opgetreden en was het geld van hem. Hij zegt nog steeds recht te hebben op het geld en daarom belde hij met de bank. Met de eis dat hij het geld wilde omdat er anders een bom afging wilde hij geen afpersing plegen, aldus de man.
Gedragsdeskundigen die de man hebben onderzocht zeggen dat hij onder meer aan waanstoornissen leidt en concluderen dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is. Omdat de kans groot is dat hij weer valse bommeldingen doet adviseren ze dat de man verplicht behandeld moet worden in een psychiatrisch ziekenhuis.
De advocate van de man vroeg de Almelose rechters om vrijspraak. Volgens haar gaf haar cliënt in de telefoongesprekken niet aan om wat voor soort explosief het ging en ook vertelde hij niet in welke gebouwen van de banken de bommen hadden moeten liggen. Volgens de advocate is er daarom geen sprake van een echte bommelding.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.