Kamerfractie VVD verbaasd over uitspraak PvdA-leider over boren naar schaliegas

Wordt er nou wel of niet geboord naar schaliegas? Er lopen nog verschillende onderzoeken naar het boren, maar PvdA-leider Samsom zei vanmiddag dat er in ons land niet naar schaliegas wordt geboord. De VVD is verbaasd over die uitspraak, vooral omdat de onderzoeken nog niet zijn afgerond. Morgen wordt in de Tweede Kamer een debat gevoerd over schaliegas.

Samsom zei vanmiddag dat het volstrekt onnodig is om in dit dichtbevolkte land te gaan boren. Er is volgens hem genoeg gas in Nederland voor de komende veertig tot vijftig jaar. VVD-Kamerlid Leegte zegt dat eerst de feiten op een rij moeten komen voordat er een oordeel komt.

Veel tegenstanders

Minister Kamp neemt rond de zomer een besluit over eventuele boringen. De provincie Overijssel is tegen de boringen, net als heel veel instellingen en bedrijven. Boren naar schaliegas is namelijk niet zonder risico. Om het gas uit de bodem te krijgen moeten chemicaliën worden gebruikt. De angst bestaat dat de chemicaliën het grondwater verontreinigen.

Daarnaast vrezen tegenstanders dat de winning van de fossiele brandstof schaliegas de overgang naar duurzame energie in de weg staat. Waterleidingbedrijf Vitens waarschuwde eerder al dat bij boringen naar schaliegas de Nederlandse drinkwatervoorraden onherstelbaar vervuild kunnen raken.

Meer over dit onderwerp:
schaliegas Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren