nieuws

D66 Oldenzaal: in 2011 al lekkage bij injectie van productiewater NAM

In 2011 is in Oldenzaal al lekkage geweest tijdens het injecteren van vervuild productiewater door de NAM. Dat zegt het Oldenzaalse D66-raadslid Ankoné. Ook in 2012 is er een incident geweest dat met vervuild productiewater te maken zou kunnen hebben.
D66 Oldenzaal maakt zich zorgen, omdat de NAM zelf heeft aangegeven dat eventuele lekkages op afstand kunnen worden waargenomen en dat er gelijk kan worden ingegrepen. Maar in 2011 zette de NAM de machines pas stil, nadat een buurtbewoner van de Loweg de lekkage had gemeld. "Zonder de oplettendheid van buurtbewoners had een grote hoeveelheid chemicaliën de omgeving in kunnen stromen", aldus Ankoné.

Mogelijk nieuw incident in 2012

In 2012 is er mogelijk een nieuw incident geweest, toen een beek door onverklaarbare oorzaak overvol raakte. Volgens Ankoné waren er een dag later veel medewerkers van de NAM op het terrein aanwezig. Ankoné heeft het vermoeden dat er toen ook vervuild afvalwater is weggelekt.
D66 wil het besluit om de injectie toe te staan opnieuw bekijken. "Ten tijde van de besluitvorming in de periode 2007 tot 2010 was er nog weinig bekend over de gevolgen van het in de ondergrond pompen van stoffen. Sindsdien is er echter veel bekend geworden."

Vergelijking met problemen in Verenigde Staten

Ankoné trekt de vergelijking met situaties in de Verenigde Staten. Daar ontstaan zinkgaten doordat zoutcavernes instorten. Ook zijn er aardbevingen door de injectie van productiewater in de grond. "Wereldwijd kunnen we inmiddels zien hoe catastrofaal de gevolgen zijn van gerommel met de ondergrond", zegt het raadslid. "Gaan we wachten tot het hier ook fout gaat, of grijpen we nu in? Wat D66 Oldenzaal betreft wachten we geen dag langer en stoppen we nu met deze onzin."

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.