Nieuws

Staatssecretaris snapt onrust bij gemeente Enschede over gedwongen asielopvang

Staatssecretaris snapt woede gemeenten over asielopvang, wil het anders aanpakken
Staatssecretaris snapt woede gemeenten over asielopvang, wil het anders aanpakken © ANP
De nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Eric van der Burg, begrijpt de boosheid in gemeenten die gedwongen zijn om noodopvang te regelen voor asielzoekers. Vlak voordat hij aantrad, liet zijn voorganger weten dat het kabinet geen juridische grondslag had om bijvoorbeeld de gemeente Enschede te dwingen vijfhonderd vluchtelingen op te vangen.
Het conflict ontstond naar aanleiding van vragen van het onafhankelijke Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Oud staatssecretaris Broekers-Knol stuurde het antwoord op vlak voordat ze werd opgevolgd door Van der Burg.
Naast Enschede kregen ook Alkmaar, Gorinchem, Venray en de regio Rotterdam de opdracht om vluchtelingen op te vangen.

Kopje thee

Volgens de NOS heeft de nieuwe staatssecretaris inmiddels gebeld met de burgemeesters van de betrokken gemeenten, om te laten weten dat hij het op dit punt anders wil aanpakken dan zijn VVD-partijgenoot Broekers-Knol.
Hij zegt dat hij een pittige opdracht heeft. "We moeten dit jaar 13.000 plekken realiseren om ervoor te zorgen dat er geen asielzoekers op straat hoeven te slapen." Dit kan volgens hem alleen worden gerealiseerd door een 'goed gesprek'.
Dat betekent dus heel veel telefoontjes en kopjes thee voor Van der Burg. "Ik weet niet of het mij gaat lukken, maar ik ga mij er maximaal voor inzetten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.