Sport

Betaald voetbalclubs dreigen stadions te openen

De stadions in het betaald voetbal zijn de laatste twee maanden leeg
De stadions in het betaald voetbal zijn de laatste twee maanden leeg © Orange Pictures
De clubs in het betaald voetbal hebben het kabinet in een gezamenlijk statement geëist om de stadions te heropenen. Ze willen vanaf 28 januari weer publiek in de stadions toelaten.
"Wij zijn altijd heel meegaand en coöperatief geweest, maar de rek is er uit. Keer op keer heeft het betaald voetbal aangetoond op een verantwoorde manier wedstrijden met publiek te kunnen organiseren: geen besmettingen, en goede en gedegen controles. Daar wordt in Den Haag weinig tot niets mee gedaan", klinkt het statement.

Zeer ernstig

"Wij kunnen niet langer zonder publiek spelen. Vorig seizoen leidde dat tot een verlies van meer dan € 100 miljoen voor de sector. En de schade voor de langere termijn is ernstig. Zeer ernstig! Dit tast de kwaliteit van ons voetbal aan. De concurrentie met het buitenland is al heel groot. In de rest van Europa zijn de stadions wel of gedeeltelijk open. Terwijl wij te maken hebben met dezelfde Omikron-variant. Dat maakt de concurrentiepositie nagenoeg ondoenlijk."

Grootste entertainmentindustrie

"Lands grootste entertainmentindustrie en nummer 1 sport wil haar eigen broek ophouden. Wij zijn voor 8 miljoen Nederlanders wekelijks het vertier, maar dat wordt ons nu zo goed als onmogelijk gemaakt. Op dit moment is er nog geen 100% compensatie voor alle wedstrijden die wij noodgedwongen zonder publiek moeten spelen. NOW en andere generieke regelingen helpen, maar zijn niet toereikend."

Demonstratief openen van stadions

"Het tempo van besluitvorming in politiek Den Haag is te traag. Daar kunnen we niet op wachten. Het demonstratief opengaan van de stadions is de onvermijdelijke volgende stap. Dit zijn we ook verplicht aan onze loyale supporters. Iedere club gaat hierover in gesprek met zijn burgemeester. Het betaald voetbal wil gehoord worden! Wij willen ons altijd constructief opstellen en onderdeel van de oplossing zijn en blijven. Ook nu weer. Ook met Den Haag en de nieuwe minister voor sport."
Het is echt klaar nu
Jan Willem van Dop
Jan Willem van Dop
Jan Willem van Dop © Orange Pictures

Van Dop

Ook bij Jan Willem van Dop, algemeen directeur van Go Ahead Eagles, is het geduld op. "Het is allemaal niet meer uit te leggen. In Engeland zitten de stadions vol. In Spanje gaat men het zien als een griep. En wij blijven gewoon volledig dicht.’’
Daarnaast waren besmettingen, voor de lockdown, nauwelijks te herleiden naar de volle voetbalstadions. Ook dat is een doorn in het oog van de beleidsbepaler. "Daarom willen we nu gewoon open. We gaan de barricaden op als clubs, geen woorden maar daden. Het is echt klaar nu.’’

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.