nieuws

Zoon oorlogsvlieger blijft strijden voor eerherstel

De zoon van een oorlogsvlieger blijft vechten voor eerherstel van zijn vader en twee van zijn collegae. De drie vliegers, onder wie Henry Kelder uit Rijssen, werden in de Tweede Wereldoorlog veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor sabotage en desertie.
De vliegers hebben zelf altijd gezegd dat ze onterecht veroordeeld zijn. Volgens de krijgsraad toen hadden de drie een plan beraamd om van hun vliegerbasis in Australië met een bommenwerper richting Indonesië te vliegen, om daar hun familie op te halen. "Maar dat was echt dronkenmanspraat", zegt de zoon van één van hen, Marc de Lyon. De vliegers kwamen in 1950 vrij, hen werd gratie verleend. "Maar gratie verleen je aan criminelen en zij hadden vrijwel niks gedaan", zegt De Lyon.

"Ik geef niet op!"

Hij blijft nu dan ook strijden voor eerherstel van de drie vliegeniers, ook al is er door Defensie al een aantal malen negatief gereageerd op zijn rehabilitatieverzoeken. Dat het hem hoog zit, blijkt als we vragen waarom het zo belangrijk is dat er eerherstel komt. Dan breekt De Lyon uit in tranen.
"Ze zeggen dat er door de mannen zelf nooit juridische stappen zijn ondernomen om eerherstel te krijgen, maar dat is pertinent onjuist. In ieder geval míjn vader heeft in 1954 een rehabiliatierequest ingediend, dat heb ik zwart op wit. Op dat schrijven is vanuit Defensie nooit gereageerd. Ik ga nu juridisch advies inwinnen, om te kijken wat ik nog kan doen. Maar ik geef niet op!"
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.