nieuws

'Mannen blokkeren vrouwelijke hoogleraren op weg naar de top'

Hoogleraren
Hoogleraren
Negen van de tien vrouwelijke hoogleraren vindt dat mannen voorrang krijgen in de klim naar de wetenschappelijke top. Dat is één van de conclusies uit een enquête van UT Nieuws en Newcom Research & Consultancy. Er deden 1.115 vrouwelijke wetenschappers mee.
Al enige tijd studeren meer vrouwen dan mannen af aan de Nederlandse universiteiten, maar de wetenschappelijke top wordt gedomineerd door mannen. Meer dan een kwart van alle vrouwen ervaart veel barrières bij de klim naar de wetenschappelijke top. Netwerken blijkt een struikelblok. Met de stelling 'de bestaande netwerken zorgen ervoor dat mannen voorrang krijgen in de wetenschappelijke top', is 87% van de vrouwelijke hoogleraren het eens.

Vrouwen hebben wel ambitie

Eén ding is zeker: aan de ambitie van vrouwelijke wetenschappers ligt het niet. Wanneer vrouwen gevraagd wordt of zij een carrière in de wetenschappelijk top ambiëren, geeft gemiddeld 86% aan dit zeker te doen.
Wetenschapsjournalist Asha ten Broeke en de redactie van UT Nieuws spraken verschillende deskundigen uit het veld en interviewden vrouwelijke en mannelijke wetenschappers over hun carrière. De volledige enquête is hier te bekijken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.